Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Νομοσχέδιο παράδοσης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα μονοπώλια

Στα μονοπώλια οδηγούνται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ ΑΕ).

Οι διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου συζητήθηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι «με επιμέλεια και δαπάνη της ΔΕΗ ΑΕ, συντελείται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της εταιρείας ΑΔΜΗΕ ΑΕ: α) της πώλησης και μεταβίβασης από τη ΔΕΗ ΑΕ μετοχών εκδόσεως της ΑΔΜΗΕ ΑΕ που αντιστοιχούν στο 66% του καταβεβλημένου μετοχικού της ΑΔΜΗΕ ΑΕ σε επενδυτές και β) στην απόκτηση από το Ελληνικό Δημόσιο του λοιπού ποσοστού 34% που θα εξασφαλίζει σε αυτό καταστατική μειοψηφία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ «είναι η εξασφάλιση ακόμα φθηνότερης ενέργειας στους ευρωπαϊκούς μονοπωλιακούς ομίλους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό που έχουν με άλλα μονοπώλια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά και κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή για τον έλεγχο των ενεργειακών διαδρόμων».

Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις σε βάρος του λαού λέγοντας ότι «οι συνέπειες των μέχρι τώρα ρυθμίσεων που ιδιωτικοποίησαν τη ΔΕΗ είναι μεγάλες για τα λαϊκά στρώματα: Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 50% την τελευταία 5ετία, ραγδαία μείωση των θέσεων εργασίας, επέκταση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ενώ οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες έφτασαν να μην μπορούν να πληρώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και χιλιάδες να είναι στο σκοτάδι. Η ενέργεια με την απελευθέρωση μετατράπηκε σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα».

Επισήμανε ότι με την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, έχουν συμφωνήσει τα κόμματα της κυβέρνησης αλλά και του ευρωμονόδρομου όπως αυτό φάνηκε από τις θέσεις των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, και του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου. Έκανε σαφές ότι: «Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία».

Σημείωσε πως «η ουσιαστική λύση προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο». «Μόνο ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας που δε θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα παραγωγής ενέργειας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».

Τόνισε επίσης πως «το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να συμπορευτούν στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να αντιπαρατεθούν με τα μονοπώλια, την ΕΕ και τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τις επιλογές τους. Να στηρίξουν το δρόμο ανάπτυξης που έχει κύριο στόχο την ευημερία της πλειοψηφίας του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων».

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Τρί, 14/01/2014 - 20:41