Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την κυριακάτικη αργία και για την απεργία την Κυριακή 19 Γενάρη


ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σαμάρα 6 Κέρκυρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι και ο λαός γενικότερα αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα της επιβίωσης, που η ανεργία μεγαλώνει, που γίνονται απολύσεις σε ι-διωτικό και δημόσιο τομέα, που τα μικρομάγαζα κλείνουν ή ετοιμάζονται να κλεί-σουν σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν τις αποφά-σεις του ΣΕΒ και της ΕΕ, δηλαδή τη στρατηγική της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Αυτή τη στιγμή μόνο σαν φάρσα ακούγεται ότι για 7 Κυριακές, μια από αυτές είναι και η μεθαυριανή 19 Ιανουαρίου, τα καταστήματα μπορούν να ανοίγουν.

Αλήθεια να κάνουν τι; Έχουν οι εργαζόμενοι και ο λαός γενικότερα χρήματα και τους λείπει ο χρόνος ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο;

Η πολιτική που έχει εφαρμοστεί έως σήμερα με μειώσεις στους μισθούς και τις συ-ντάξεις, με πιο ακριβό το φάρμακο, την υγεία – πρόνοια, την παιδεία, με αβάσταχτα χαράτσια, με κατασχέσεις ακόμα και της πρώτης κατοικίας τους τα έχει πάρει όλα.

Η ομοσπονδία του κλάδου με το γνωστό τρόπο που οργανώνει τις απεργίες πήρε απόφαση την Πέμπτη για απεργία την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι για τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις απειλές της εργοδοσίας, την απογοήτευση, τη λογική ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέ-σματα. Παρόλα αυτά καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζί μας την μάχη της απεργίας για να μη δώσουμε την ευκαιρία στην κυβέρνηση, στους επιχειρηματικούς ομίλους να τελειώσουν με ότι εργατικό δικαίωμα απέμεινε, να χτυπήσουν τη συλλογική δράση, τη συλλογική πάλη.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο, μαζί με το σωματείο, πρέπει να αναλάβουν την επιτυχία της. Γιατί η κατάργηση της Κυριακής αργίας σημαίνει δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ κάθε μέρα, όπου θα διαλύσει την εργατική λαϊκή οικογένεια και θα πλήξει ακόμα περισσότερο τη μητρότητα.

Καλούμε τον Κερκυραϊκό λαό να μη πάει να ψωνίσει, να μη δώσει πάτημα στην κατάργηση της Κυριακής αργίας για να μεγαλώσει και άλλο η κερδοφορία των μονο-πωλίων.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους να απαντήσουν στην εργοδοσία με την συμμε-τοχή τους στην απεργία με αιτήματα:
  • Την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο χωρίς μειώσεις και επαναφορά των μισθών στα προ της μείωσης επίπεδα.
  • Την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που να επιβάλει την μετατροπή των προσωρινών συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις 8ωρης απασχόλησης και αο-ρίστου χρόνου.
  • Συλλογική σύμβαση που να προβλέπει ωράριο εργασίας 40 ωρών για όλη την εβδομάδα, με κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
  • Την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξή-σεις στους μισθούς στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες πολυεθνικές.