Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Αντ. Σαμαράς: Ψεύτικες ελπίδες για το λαό και δεσμεύσεις για το κεφάλαιο

Ψεύτικες ελπίδες στο λαό επιχείρησε να καλλιεργήσει ο Αντώνης Σαμαράς,μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ισχυριζόμενος ότι η συγκυβέρνηση κατάφερε να σταθεροποιήσει τη χώρα και να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ.

Παρουσίασε σαν επιτυχία τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο όπως ισχυρίστηκε ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και είναι «καθαρό, βιώσιμο και αδιαμφισβήτητο», παρακάμπτοντας ότι αυτό δημιουργήθηκε από την άγρια δραστική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, την άγρια φοροληστεία του λαού, τις περικοπές των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

Όπως ανέφερε, το 70% αυτού του πλεονάσματος θα επιστραφεί στην κοινωνία μέχρι το 2016, με προτεραιότητα τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Υπενθυμίζεται ότι η πιστοποίηση του «πλεονάσματος» θα γίνει από τη Γιούροστατ στις 23 Απρίλη, περίπου 1 μήνα πριν τις διπλές εκλογές του Μάη, ενόψει των οποίων η κυβέρνηση θέλει να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό.


Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και νέες παροχές στα μονοπώλια σε ό,τι αφορά το κόστος της Ενέργειας, λέγοντας ότι «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι μόνο η μείωση των μισθών, αλλά και η μείωση του κόστους Ενέργειας» και επανέλαβε τα περί στροφής στην ανταγωνιστικότητα. Όπως είπε, η Ελλάδα βελτιώνει τη θέση της και την εξωστρέφεια, τονίζοντας για λογαριασμό του κεφαλαίου ότι «θα βγούμε νικητές από την κρίση», χωρίς ωστόσο να θέσει κάποιο χρονικό ορίζοντα, φανερώνοντας τις δυσκολίες στη διαχείρισή της. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της διαφθοράς, λέγοντας ότι η δικαιοσύνη  επιτελεί το έργο της χωρίς παρεμβάσεις, ενώ υποστήριξε ότι αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα η φοροδιαφυγή.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές,είπε ότι η ΝΔ θα κάνει αξιοκρατικές επιλογές και όχι παλαιοκομματικές επιλογές του παρελθόντος και τόνισε σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές πως «είμαστε στην Ευρώπη και θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ θα βγει νικήτρια από τις δύο αναμετρήσεις.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με άσφαιρα πυρά,  και όχι επί της ουσίας των πολιτικών και των στρατηγικών επιλογών, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στα σενάρια συνεργασίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός αφού πρώτα υπογράμμισε ότι η ΝΔ έχει αποδείξει πως μπορεί να συνεργαστεί με τους αντιπάλους της, όπως με το ΠΑΣΟΚ, όποτε χρειάστηκε, σημείωσε:«Με όσους διαλαλούν ότι θα κηρύξουν τη χώρα σε πτώχευση τη στιγμή που είμαστε στο παρά πέντε να κερδίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, συνεργασίες δεν κάνουμε», προσθέτοντας ότι «όσο συνεχίζει αυτήν την ανευθυνότητα (ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας μαζί του». Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι «είμαστε οι πρώτοι που θα θέλαμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα βάζει πλάτη», ενώ αναφερόμενος στα περί στροφής του ΣΥΡΙΖΑ στο ρεαλισμό, είπε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει «σταθερά και καθαρά».

Επιχείρησε επίσης να βάλει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν το 2016 και επικαλέστηκε τις δηλώσεις Αβραμόπουλου για το πώς η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Αβραμόπουλος είχε υποστηρίξει ότι «η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι  μια συναινετική διαδικασία και έτσι πρέπει να την εκλαμβάνουν και να την ερμηνεύουν όλα τα κόμματα της Βουλής που έχουν την πολιτική και ηθική ευθύνη της διατήρησης της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης».

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Πέμ, 30/01/2014 - 15:15