Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Οι «τρίχες» του Άδωνι και οι ελιγμοί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το χαράτσι των 25 ευρώ

Η επιβολή του χαρατσιού των 25 ευρώ για εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο και το χαράτσι του 1 ευρώ σε κάθε συνταγή φαρμάκων είναι προϊόντα μιας πολιτικής που θεωρεί πως η παροχή υπηρεσιών Υγείας και το φάρμακο είναι εμπόρευμα με τιμή, κόστος και πελάτες.

Την ίδια ώρα οι εμπνευστές, εφαρμοστές και υποστηρικτές αυτής της λογικής της εμπορευματοποίησης των πάντων καμώνονται ότι νοιάζονται για το λαό, την υγεία του και την περίθαλψή του.

Παίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων, το ΠΑΣΟΚ ζητά τώρα να επανεξετασθεί το μέτρο των 25 ευρώ μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Ωστόσο, το μέτρο αυτό έχει ψηφιστεί από το Νοέμβρη του 2012 και από το ΠΑΣΟΚ, που δεν το κρύβει (άλλωστε δεν θα μπορούσε), αλλά το δικαιολογεί σαν αναγκαίο κακό, αφού σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως «το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης ψήφισε  όλα τα μέτρα στα οποία ισορροπούσε κάθε φορά η διαρκής σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα...».

Στο ίδιο παιχνίδι και η ΝΔ, με τον υπουργό Υγείας και σήμερα Παρασκευή να δηλώνει στο «MEGA» ότι δεν έχει αντίρρηση να καταργηθεί το μέτρο των 25 ευρώ, αρκεί να αντικατασταθεί «με δημοσιονομικό ισοδύναμο», δηλαδή τα 25 ευρώ να εισπράττονται από το λαό αλλά με άλλο τρόπο, αν αυτό είναι εφικτό, αν όχι να παραμείνει ως έχει το χαράτσι.

Μάλιστα, η ΝΔ ψελλίζει πως δεν είναι μέτρο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά είναι νόμος που πρέπει να εφαρμοσθεί. Βέβαια, αν δεν το θέλει το χαράτσι, με άλλο νόμο μπορεί να το καταργήσει, προφανώς δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, ενώ το συγκεκριμένο νόμο ψήφισε και η ΝΔ επίσης το Νοέμβρη του 2012.


Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το χαράτσι του 1 ευρώ στις συνταγές φαρμάκων των ασφαλισμένων που θα εφαρμοσθεί από την Τρίτη 8 Γενάρη.

Στην τηλεοπτική του παρέμβαση ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «τρίχες» τη συζήτηση για το χαράτσι των 25 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι το χαράτσι θα επιβαρύνει τον κάθε ασθενή μία φορά στα 10 χρόνια και ρωτούσε τους τηλεπαρουσιαστές πριν πόσο καιρό έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομείο προφανώς για τεκμηριώσει επιστημονικά τον ισχυρισμό του!

Παρόμοιοι ήταν οι ισχυρισμοί σε κάθε βήμα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας.

Όταν δημιουργήθηκαν τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία που ήταν επί πληρωμή, έλεγαν ότι όποιος δεν θέλει να πληρώσει μπορεί να επισκεφθεί τα εξωτερικά ιατρεία το πρωί.

Όταν για κάθε επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία επέβαλαν το χαράτσι των 5 ευρώ, έλεγαν ότι το αντίτιμο είναι μικρό, σχεδόν συμβολικό.

Κι έπειτα ήρθαν τα 25 ευρώ, η σημαντική αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, το 1 ευρώ στις συνταγές και ο βηματισμός της εμπορευματοποίησης χρόνο με το χρόνο θα γίνεται γοργότερος σε βάρος του λαού που ήδη πληρώνει για την Υγεία μέσω των άμεσων φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών, της συμμετοχής στα φάρμακα, της ιδιωτικής επίσκεψης σε γιατρούς και των χαρατσιών σε νοσοκομεία και φαρμακεία.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Παρ, 03/01/2014 - 11:07