Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Χωρίς ΕΚΑΣ η πλειοψηφία των συνταξιούχων αναπηρίας

Κόβεται το ΕΚΑΣ το 2014 για την πλειοψηφία των συνταξιούχων αναπηρίας και συγκεκριμένα για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας κάτω από 80% και είναι κάτω των 65 ετών.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις ότι τάχα εξαιρούνται οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες συνταξιούχοι από το νόμο κατάργησης του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, δήλωσε την παραμονή Πρωτοχρονιάς:

«Σήμερα με απόφαση του Πρωθυπουργού αποκαθίσταται μια αδικία εις βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα αποκαθίσταται το ΕΚΑΣ για τα άτομα με 80% αναπηρία και πάνω, για τα οποία πλέον δεν υπάρχει όριο ηλικίας».

Παρότι σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) σημειώνει πως μένει εκτός η μεγάλη πλειοψηφία των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% - 80%, κάνει πλάτες στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως η δήλωση του υπουργού Εργασίας «ικανοποιεί μερικώς το αίτημά μας».

Υπάρχει όμως και πικρή εμπειρία από αντίστοιχες «εξαιρέσεις» των ΑμεΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Για παράδειγμα, η εξαίρεση των συνταξιούχων με βαριά αναπηρία, ποσοστού 80% και άνω από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και επίδομα άδειας) έχει αναγγελθεί αλλά δεν εφαρμόζεται.


Οπως έχει καταγγείλει στον «Ριζοσπάστη» ο Γ. Σεχρεμέλης, συνταξιούχος του Δημοσίου, νεφροπαθής με 85% αναπηρία και εκλεγμένος στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών με την Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση, «τα δώρα και το επίδομα αδείας των ΑμεΑ θα έπρεπε να επιμερίζονται στο ποσό των συντάξεων σε δωδεκάμηνη βάση (ν. 4111/2013). Δηλαδή, οι συντάξεις του Δημοσίου θα έπρεπε κάθε μήνα από 1/1/2013 να είναι αυξημένες κατά 134,40 ευρώ. Αυτό, όμως, δεν έχει συμβεί για τους συνταξιούχους με βαριά αναπηρία, όπως επίσης δεν τους έχουν δοθεί αναδρομικά τα ποσά που παρακρατήθηκαν για 3 μήνες, δηλαδή πριν από την εξαίρεση των ανάπηρων συνταξιούχων από τις περικοπές».

Βαριές ευθύνες έχει η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ και σε αυτό το ζήτημα, η οποία όλους αυτούς τους μήνες δεν έχει ξεστομίσει λέξη για την έκθεση - σφαγείο του ΟΟΣΑ, ώστε να απαντήσει αγωνιστικά το αναπηρικό κίνημα. 

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Πέμ, 02/01/2014 - 14:59