Πλαίσιο Πάλης


Συμπολίτες, συναγωνιστές,
από την καθημερινότητά μας σίγουρα έχουμε καταλάβει, ότι η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η οικονομική κρίση απλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη επηρεάζοντας και τις οικονομίες άλλων χωρών, με διαφοροποιημένα χρονικά, ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.
Υπάρχει όμως για όλες αυτές τις χώρες, άσχετα σε ποιο στάδιο και με ποια χαρακτηριστικά εκδηλώνεται η καπιταλιστική κρίση, ένας βάρβαρος κανόνας, το φόρτωμα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στις πλάτες του εργαζόμενου λαού, των αγροτών, των συνταξιούχων και της νεολαίας.
Ο κανόνας αυτός βρήκε την εφαρμογή του σε μια σειρά αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, που στόχο έχουν την ακόμα μεγαλύτερη αρπαγή οικονομικών πόρων, αναγκαίων για την στήριξη του χρηματοοικονομικού συστήματος, που λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, σταμάτησε να παρουσιάζει τα αναμενόμενα, από τους κεφαλαιοκράτες, κέρδη. Με αυτήν την απάνθρωπη και βάρβαρη αντίληψη περί τις διάσωσης της πατρίδας, του έθνους και της πατριωτικής θυσίας του λαού, "συναρμολόγησε" η ελληνική Κυρίαρχη Τάξη, δηλαδή η Κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Τραπεζών, οι βιομήχανοι, οι μεγαλο-ξενοδόχοι, οι εκπρόσωποι του ναυτιλιακού λόμπι, οι εκπρόσωποι των μεγάλων εταιριών των μεταφορών, του μάρκετινγκ, της ενέργειας, μαζί με την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και κάτω από την επίβλεψη του ΔΝΤ και της ΕΕ, τα δύο Μνημόνια.
Πρόκειται για την νομιμοποίηση της ανεργίας, της πείνας, της τρομοκρατίας, της μέχρις εσχάτων εξαθλίωσης του λαού και όλα αυτά κάτω από το άγρυπνο μάτι  των Επιτρόπων, μπας και τους λείψει καμιά ξεραμένη φρατζόλα ψωμιού....
Συμπολίτες, συναγωνιστές,
αυτές είναι, σε γενικές γραμμές, όπως εμφανίζονται μέχρι τώρα, οι προθέσεις της Κυρίαρχης Τάξης για το πώς θα διαχειριστεί τις συνέπειες της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Όπως ξέρετε, πρόσφατα υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου νέα μέτρα, πολλά από τα οποία έχουν αναδρομική ισχύ. Γνωρίζετε επίσης ότι η λήψη και νέων μέτρων δεν θα αργήσει να έρθει. Η χώρα μας βρίσκεται σε αλληλοεπίδραση και ανταγωνισμό με άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και με συμφέροντα και ανταγωνισμούς εκτός αυτής, γεγονός που επιφυλάσσει για το λαό μας ακόμη μεγαλύτερες θυσίες και ένα αβέβαιο μέλλων για τις επόμενες γενιές. Με αυτούς τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις η Κυρίαρχη Τάξη θέλει να διαχειριστεί την οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι δικές μας προθέσεις, τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτά τα σχέδια. Η λογική απάντηση είναι να γίνουμε εμείς η Κυρίαρχη Τάξη. Η εργατική τάξη να πάρει την εξουσία στα χέρια της. Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον μας, την κοινωνία μας χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς άνεργους, με δημόσια και δωρεάν υγεία, με δημόσια και δωρεάν παιδεία, με μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις ανάγκες μας για μια αξιοπρεπή ζωή, χωρίς αστέγους, χωρίς ναρκωτικά, περήφανοι για την καθημερινότητά μας!!! Αυτές πρέπει να είναι η προθέσεις μας, αυτή πρέπει να είναι η επιδίωξή μας, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της ζωής μας, ο στόχος του αγώνα μας.
Γιατί πρέπει να φτιάξουμε Λαϊκές Επιτροπές;
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη για συλλογική προσπάθεια, για αποφασιστική πάλη με σκοπό την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Το τοίχος που ύψωσαν μπροστά μας, γκρεμίζεται μόνο με κοινό αγώνα, με κοινή προσπάθεια, για ένα πιο φωτεινό μέλλον για μας και τα παιδιά μας, χτισμένο πάνω στις βάσεις της ισότητας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων. Αυτά δε χαρίζονται από κανένα. Κατακτώνται!!! Κερδίζονται με αγώνα και αποφασιστική και οργανωμένη συλλογική προσπάθεια!!!
Αυτός, ο κοινός μας αγώνας, είναι και ο μεγαλύτερος φόβος όλων αυτών, που προτιμούν τη νεολαία και το λαό εγκλωβισμένο και υποταγμένο στην άγρια καθημερινή εκμετάλλευση, βουτηγμένο στα ναρκωτικά, αποβλακωμένο από τα κατασκευασμένα διλήμματα και τα ψεύτικα όνειρα, παρά ένα λαό που απαιτεί και αγωνίζεται για τα δικαιώματα και το μέλλον του.
Σημαντικός σταθμός του κοινού μας αγώνα, αποτελεί η ταξική αλληλεγγύη και οργανωμένη δράση μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές. Οι Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε περίπτωση αναδεικνύουν πως μπορεί να υψωθεί ένα λαϊκό τείχος προστασίας μπροστά από κάθε εργατικό λαϊκό νοικοκυριό, που θα αποτρέπει όποιον τολμά να στερεί από τις λαϊκές οικογένειες βασικά κοινωνικά αγαθά ζωτικής σημασίας. Δείχνουν πως η οργή και η αγανάκτηση μπορεί να γίνει οργανωμένος, μαζικός και λαϊκός αγώνας, ο οποίος δε θα έχει μόνο ως πρώτη του προτεραιότητα την προστασία των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, αλλά ταυτόχρονα θα ανοίγει δρόμο για αγώνες που θα στοχεύουν στην ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών.
Η οργανωμένη δράση των Λαϊκών Επιτροπών έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα με ουσιαστικά αποτελέσματα Το φάσμα δράσης τους είναι ευρύτατο και περιλαμβάνει από τα χαράτσια και την ανεργία μέχρι την υγεία και την παιδεία.  Ήδη στην Κέρκυρα έχουν συσταθεί και δρουν 14 Λαϊκές Επιτροπές, οι οποίες απέτρεψαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις φρόντισαν για την επανασύνδεσή τους, όπου είχαν διακοπεί. Οι Λαϊκές Επιτροπές συσπειρώνουν την θέληση του λαού, ώστε να αποφασίζει και να δρα οργανωμένα, σαν μια γροθιά, για τα συμφέροντά του!!!

Συμπολίτες, συναγωνιστές,
ένας τέτοιος αγώνας προϋποθέτει μια καλά οργανωμένη και συσπειρωμένη δύναμη, με σαφείς στόχους και με επεξεργασμένη και αποτελεσματική τακτική.
Τι είναι αυτό που μας συσπειρώνει;
Το απάνθρωπο κούρεμα των μισθών μας, των συντάξεών μας, η ανεργία, τα χαράτσια, η ακρίβεια στην αγορά, η αδυναμία να πληρώσουμε την ΔΕΗ, το νερό, οι απαράδεκτες παροχές υγείας, οι διαλυμένες κοινωνικές υποδομές, η απίστευτη μείωση της αγοραστικής μας δύναμης, και ένα σορό άλλα προβλήματα μας ενώνουν και πρέπει να μας συσπειρώνουν σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι, αλληλέγγυοι μεταξύ μας, θα αγωνιστούμε για τη μη εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής και στην θέση της θα προτάσσουμε τα δικά μας συμφέροντα, που πηγάζουν από τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Γιατί πρέπει να είμαστε καλά οργανωμένοι;
Η Άρχουσα Τάξη έχει στα χέρια της ένα τεράστιο μηχανισμό υποστήριξης. Από τα ΜΜΕ, τους οικονομικούς πόρους, τις κρατικές υπηρεσίες, μέχρι το ψέμα, την παραπληροφόρηση και την τρομοκρατία. Για αυτούς τους λόγους πρέπει την δράση μας, τον αγώνα μας, να τον στηρίζουμε στην άμεση και έγκυρη πληροφόρηση, στην πραγματική και ουσιαστική γνώση των πραγμάτων. Να μηδενίσουμε τον ατομισμό και τον αυθορμητισμό, να προσέχουμε την κάθε λεπτομέρεια, να ενημερωνόμαστε μεταξύ μας, να ενδιαφερόμαστε για τα προβλήματα του γείτονά μας, της ευρύτερης περιοχής μας. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει, χωρίς καθυστερήσεις και από κοινού, να τα επεξεργαζόμαστε και να προτείνουμε σχετικές δράσεις.
Ποιοι είναι οι στόχοι μας;
Δεν υπάρχει αγώνας χωρίς στόχο. Εμείς έχουμε μπροστά μας, λόγο των αντικειμενικών δυσκολιών που απορρέουν από το γεγονός, ότι βρισκόμαστε στην αρχή και με μικρή πείρα, πολλούς βραχυπρόθεσμους και ένα μακροπρόθεσμο στόχο.
Όσον αφορά τους βραχυπρόθεσμους στόχους, ο πρώτος είναι η σύσταση της Λαϊκής Επιτροπής, η καταγραφή του δυναμικού της και η συλλογή των πρώτων πληροφοριών, προβλημάτων, απόψεων, προτάσεων για επεξεργασία και ο ορισμός του αποτελεσματικού τρόπου επικοινωνίας μεταξύ μας. Οι επόμενοι βραχυπρόθεσμοι στόχοι θα βγουν και θα αποφασιστούν από κοινού στην επόμενη συνεδρίαση. Ένα είναι σίγουρο, ότι με το κάθε τι, που μας δυσκολεύει και κάνει την καθημερινότητα μας ανυπόφορη, που μας στέλνει πίσω στο μεσαίωνα, που μας εκβιάζει, μας τσακίζει, θα αναμετρηθούμε σκληρά με συλλογική και προπαντός οργανωμένη δράση. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι όλοι οι  αγώνες μας θα είναι νικηφόροι. Όλοι όμως,  θα συμβάλουν  στην αποδυνάμωση του αντίπαλου, στην απόκτηση νέων αγωνιστικών εμπειριών, στην αναγνώριση των λαθών μας, στην καλύτερη προετοιμασία για το δεύτερο, τρίτο  γύρο μέχρι την τελική νίκη.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι ένας και μοναδικός. Η απόρριψη της εξαθλίωσης και της υποδούλωσής μας στα συμφέροντα του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου, η ανατροπή της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ, με κεντρικό στόχο η εργατική τάξη να γίνει η Κυρίαρχη Τάξη.

Συμπολίτες, Συναγωνιστές,
Αυτά είναι που η Συντονιστική Ομάδα ήθελε να σας πει κατά την σύσταση της Λαϊκής Επιτροπής Αλεπούς-Καναλίων. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη αντίληψη σχετική με το κοινωνικό μας περιβάλλων, με τα πολιτικοοικονομικά γεγονότα που εξελίσσονται σ’ αυτό και με την βούληση για την ανατροπή της αντεργατικής και της αντιλαϊκής πολιτικής. Μπορεί να μην συμφωνείται με όλες τις διαπιστώσεις και προτάσεις. Σε ένα πρέπει να συμφωνήσουμε μαζί, ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο κουβαλώντας στις πλάτες μας παλαιά και νέα βαρίδια που μας χαρίζει απλόχερα η ΕΕ και οι συνεργαζόμενοι “υπάλληλοί” της. Ένα, ένα θα τα πετάξουμε μαζί στα άχρηστα …..
Κέρκυρα 19/2/2012