Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

Υπουργός Οικονομικών: Παραμυθιάζει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα

Το γνωστό ψέμα για να εφησυχάσει τους εργαζόμενους ότι ως το 2015 δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα, επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». 

Σε αυτές τις δηλώσεις λέει: «Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου μέχρι το 2015 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι». Φυσικά και αυτή η  υποτιθέμενη δέσμευση είναι υπό αίρεση (αν πάει καλά η οικονομία) και όχι τυχαία αναφέρεται στο 2015, αφήνοντας ανοιχτό το μετά. 

Για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Στο σημείο αυτό σημειώνει πως «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν». Ο υπουργός επίσης δεν αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και σε αυτή τη χρηματοδότηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές ο κ. Στουρνάρας δηλώνει: «Δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα». 

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσα στο 2014, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. Και καταλήγει «στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά».

Όλα αυτά βέβαια ο λαός πρέπει να τα ακούει βερεσέ. Έχει πείρα από τις πράξεις των αστικών κυβερνήσεων και πρέπει να βγάλει συμπεράσματα, γιατί τα αντιλαϊκά μέτρα δεν παίρνονται για το χρέος, αλλά αποτελούν τη στρατηγική των καπιταλιστών για να βγουν αυτοί από την κρίση, κάνοντας όσο το δυνατόν πιο φτηνή την εργατική δύναμη και αποψιλώνοντας τους εργάτες από τα όποια δικαιώματα. Επομένως η διέξοδος για να ελπίζει ο λαός σε καλύτερες μέρες «περνάει» μόνο μέσα από τη σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Κυρ, 25/08/2013 - 13:03