Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Κρατικός Προϋπολογισμός: Παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών: Στα 25,1 δισ. ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους, στα 41,3 δισ. τα ποσά που άρπαξαν οι δανειστές - εταίροι της άρχουσας τάξης: Για "Πρωτογενές Πλεόνασμα" πανηγυρίζει η Κυβέρνηση

Η ακόμα πιο σφοδρή επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και η πλήρης κατακρεούργηση κάθε δημόσιας δαπάνης που έχει έστω και τον ελάχιστο κοινωνικό χαρακτήρα, ήταν οι παράγοντες στη βάση των οποίων η λογιστική απεικόνιση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνει, για πρώτη φορά, πρωτογενές πλεόνασμα. Η εξέλιξη αυτή έδωσε την ευκαιρία σε κυβερνητικά στελέχη να διατυπώσουν και πάλι την εκτίμηση περί θετικών αποτελεσμάτων της κυβερνητικής πολιτικής. Ωστόσο, όλοι τους παρακάμπτουν με τον πλέον προκλητικό τρόπο το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά παρατηρείται σημαντική μείωση των κρατικών κονδυλίων που προορίζονται για:

- Μισθούς στο στενό Δημόσιο

- Συντάξεις του Δημοσίου

- Αμοιβές των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στα ιδρύματα Πρόνοιας και σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

- Εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ

- Επιχορηγήσεις στον ΟΓΑ, στο ΙΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ, στο ΝΑΤ, στο ΤΑΠ-ΟΤΕ

- Χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ

- Πληρωμή του ΕΚΑΣ

- Λοιπές ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων

- Ανάγκες των συγκοινωνιακών φορέων

- Επιχορήγηση των ΟΤΑ

Και ενώ τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά και αποκαλύπτουν το ποιος πληρώνει την κρίση στο όνομα της οποίας κλιμακώνονται τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, την ίδια ακριβώς στιγμή θεαματική είναι και πάλι η αύξηση των κονδυλίων που δόθηκαν για την πληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων, για τα δάνεια που πάρθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι διάφορες αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Έτσι, ενώ το σύνολο των λεγόμενων πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου μειώθηκαν από τα 27,9 δισ. ευρώ το 7μηνο Γενάρη - Ιούλη του 2012 στα 25,1 δισ. ευρώ φέτος, τα χρεολύσια και οι τόκοι που πληρώθηκαν στις τράπεζες και την τρόικα, από 33,6 δισ. πέρσι, εκτοξεύθηκαν φέτος στα 41,3 δισ. ευρώ!

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να πανηγυρίσει για την «επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2.5 δισ. ευρώ» κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους μήνες Ιανουάριο – Ιούλιο του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 30,788 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,292 δισ.  ευρώ. Αντίθετα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,5 δισ. ευρώ μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 7,973 δισ. ευρώ.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Τρί, 20/08/2013 - 22:10