Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Κυβερνητική σύσκεψη αύριο για διαθεσιμότητα - απολύσεις

Συνεδριάζει αύριο υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το λεγόμενο κυβερνητικό συμβούλιο Μεταρρύθμισης που θα δώσει το «πράσινο φως» για την υπαγωγή άλλων 8.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας που θα έχει καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής την 16η Σεπτέμβρη.

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά θα δοθεί η έγκριση για την κατάργηση θέσεων στα υπουργεία και την υπαγωγή του λεγόμενου πλεονάζοντος προσωπικού στην κινητικότητα. Εκτός των 3.000 δημοτικών αστυνομικών οι υπόλοιποι 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα προέλθουν από τη «δεξαμενή» των υπαλλήλων των υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Ήδη περίπου 4.500 υπάλληλοι έχουν ενταχθεί στο σχετικό καθεστώς ωστόσο περιθώρια σύμφωνα με την κυβέρνηση υπάρχουν και από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και άλλους τομείς. Έτσι επιχειρείται να πιαστεί το νούμερο των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα ως το τέλος του έτους. 

Αμέσως μετά την αναδιάρθρωση των υπουργείων και με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών και γραφείων θα ακολουθήσει η έκδοση των κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τις δομές του κάθε υπουργείου ξεχωριστά ώστε να προκύψει η κατηγορία των λεγόμενων διαθέσιμων. Όσο και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η διαθεσιμότητα - κινητικότητα δεν σημαίνει και απόλυση, ο δρόμος ανοίγει και το σίγουρο είναι ότι θα χτυπηθούν υπηρεσίες απαραίτητες για το λαϊκό κόσμο, ενώ μέσα από τη διάλυση και απαξίωσή τους στρώνεται το έδαφος ώστε το κεφάλαιο να μπει σε πολλούς τομείς, κάτι που θα σημαίνει για τους εργαζόμενους την περαιτέρω μετατροπή σειράς υπηρεσιών σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Κυρ, 25/08/2013 - 13:32