Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω «Κοινωφελούς Εργασίας»

Από παλιότερη κινητοποίηση απλήρωτων εργαζομένων
στα 5μηνα προγράμματα
Με προφανή στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, αλλά και να εμπεδωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με μισθούς πείνας και στο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας με την ολιγόμηνη πρόσληψη 50 χιλιάδων ανέργων σε δήμους για «κοινωφελή εργασία». Την ώρα που χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι οδηγούνται στο δρόμο της διαθεσιμότητας - απόλυσης, η κυβέρνηση εμφανίζει το δημόσιο να προσλαμβάνει προσωρινά για 5 μήνες και με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα 50.000 ανέργους.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τον Οκτώβρη θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις 50.000 ανέργων σε δήμους, περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες με 5μηνες συμβάσεις, Η αμοιβή όσων προσληφθούν θα είναι 490 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Παράλληλα, το πρόγραμμα προβλέπει ασφαλιστική κάλυψη του ανέργου ίση με τον καθαρό κατώτερο μισθό. Επιπλέον, οι υπηρεσίες στις οποίες θα εργάζονται δε θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές αφού το σύνολό τους θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή από τα λεφτά των ίδιων των εργαζομένων.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής των ανέργων περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
  • Η υπηρεσία ή ο οργανισμός, που ζητά προσωπικό, υποβάλλει αναλυτικά τις θέσεις και τις ειδικότητες που έχει ανάγκη στον ΟΑΕΔ.

  • Δημοσιεύεται η σχετική πρόσκληση και οι άνεργοι υποβάλλουν αίτηση επιλέγοντας μέχρι τρεις φορείς πού θέλουν να απασχοληθούν.

  • Ο ΟΑΕΔ επιλέγει τους ανέργους με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ενώ αναλαμβάνει την καταβολή της μισθοδοσίας τους και την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.

  • Οι άνεργοι μετά την επιλογή τους θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά με βάση τα οποία επιλέχθηκαν στους φορείς ή στην υπηρεσία που θα προσληφθούν.
Τα κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ανέργων ορίζονται ως εξής:
  • Το διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, μέχρι 3 χρόνια.

  • Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του ή της συζύγου με ανώτατο όριο επίσης τα 3 χρόνια.

  • Ο αριθμός ανήλικων τέκνων.

  • Το ετήσιο εισόδημα (ατομικό ή οικογενειακό).
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα θα υποστηρίξει αποτελεσματικά τους ανέργους και, παράλληλα, θα ενισχύσει την ποιότητα και θα διευρύνει το εύρος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από τις δημόσιες υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, έσπευσε να δηλώσει ότι το πρόγραμμα «δίνει μια βαθιά ανάσα σε 50.000 οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Στηρίζει ταυτόχρονα κοινωφελείς δραστηριότητες των Δήμων».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε τη συνέχιση αντίστοιχων προγραμμάτων, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να εδραιώσει τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας.

Ανακυκλώνουν την ανεργία, χτυπούν τις Συμβάσεις

Στην πράξη το πρόγραμμα αυτό με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας δημιουργεί μια ακόμα στρατιά δεκάδων χιλιάδων πολύ φθηνών εργαζομένων χωρίς δικαιώματα. Χτυπά ευθέως τα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Έτσι, ένας επιστήμονας ή ένας ειδικευμένος εργαζόμενος με μια προϋπηρεσία μερικών ετών ο οποίος έμεινε άνεργος, καλείται να εργαστεί με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αντιστοιχεί στον ανειδίκευτο εργάτη που πιάνει δουλειά για πρώτη φορά.

Μισθοί πείνας κι αυτοί... με ερωτηματικό

Η κυβερνητική αυτή φιέστα έρχεται τη στιγμή που πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα στην Αττική, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της χώρας είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες, ακόμη και σε περιπτώσεις που τα προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Τρί, 27/08/2013 - 15:36