Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Επικυρώθηκαν οι αποφάσεις για την κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων ως τα τέλη Σεπτέμβρη

Τις τελικές αποφάσεις προκειμένου να τεθούν σε κινητικότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη επικύρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίασή του ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι «η κινητικότητα δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της χώρας μας έναντι των πιστωτών, αλλά είναι και ένα θετικό εργαλείο, που, τελικά, θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα». Αυτό που δεν είπε βέβαια είναι ότι η «καλύτερη αξιοποίηση» σημαίνει τη μεγαλύτερη προσαρμογή του δημοσίου στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στο λαό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέχρι σήμερα αναμενόταν να έχουν υπογραφεί οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, προκειμένου να καταργηθούν οι οργανικές θέσεις ανά υπουργείο και φορέα.
Όπως έγινε γνωστό, ήδη έχουν τεθεί στον προθάλαμο της απόλυσης 4.401 υπάλληλοι από τον περασμένο Ιούλη. Από αυτούς, οι 2.114 είναι εκπαιδευτικοί, οι 2.234 είναι σχολικοί φύλακες και οι 53 είναι υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 εργαζομένων που έχει σαν στόχο η κυβέρνηση να θέσει σε διαθεσιμότητα ως τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2013, όπως έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα, σειρά θα έχουν 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί και περίπου 4.600 υπάλληλοι από διάφορα υπουργεία, όπως Οικονομικών, Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Υγείας.

Η κυβέρνηση, μετά και από αυτό το βήμα, θα αναζητήσει τους υπόλοιπους «μελλοντικούς» ανέργους, καθώς άλλοι 12.500 υπάλληλοι θα δουν την πόρτα της εξόδου ως το τέλος του 2013, μέχρι και να βρεθεί άλλη θέση (όπως άλλωστε έχει πει και ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης) στο Δημόσιο.

Όσο και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η διαθεσιμότητα - κινητικότητα δεν σημαίνει και απόλυση, ο δρόμος ανοίγει και εκτός αυτού, το σίγουρο είναι ότι θα χτυπηθούν υπηρεσίες απαραίτητες για το λαϊκό κόσμο, ενώ μέσα από τη διάλυση και απαξίωση τους στρώνεται το έδαφος ώστε το κεφάλαιο να μπει σε πολλούς τομείς, κάτι που θα σημαίνει για όλους τους εργαζόμενους την περαιτέρω μετατροπή σειράς υπηρεσιών σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Δευ, 26/08/2013 - 13:54
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 26/08/2013 - 13:54