Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Ανύπαρκτες ...υπάρξεις

Διασημότητα πριν γεννηθεί, σίγουρα και καθ' όλη τη διάρκεια του βίου του. Για χάρη του ξεροστάλιαζαν δημοσιογράφοι έξω απ' το μαιευτήριο και η γέννησή του έγινε θέμα σε όλο τον κόσμο, και σε πολλές χώρες πρώτο θέμα. Οτιδήποτε τον αφορά μεταδίδεται με ταχύτητα φωτός σε όλο τον πλανήτη. Το νεοαποκτηθέν μέλος της «γαλαζοαίματης» οικογένειας της Βρετανίας έχει μπροστά του μια μάλλον προβλέψιμη ζωή. Βεβαιότατα δε θα τον απασχολήσουν ποτέ ταπεινά προβλήματα που απασχολούν εκατομμύρια συνομήλικούς του και μη, όπως η εξεύρεση τροφής, στέγης κ.λ.π.. Οι εικόνες και οι ειδήσεις, που τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα περιοδικά, οι εφημερίδες, οι ιστοσελίδες φρόντισαν να κατακλύσουν τον κόσμο, έρχονται μοιραία σε σύγκριση και σε βίαια σύγκρουση με την είδηση ότι 51 εκατομμύρια μωρά, δηλαδή το ένα τρίτο των παιδιών που γεννιούνται στον πλανήτη κάθε χρόνο, δεν έχουν πιστοποιητικό γεννήσεως και σύμφωνα με το νόμο είναι «ανύπαρκτα».

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον κόσμο περίπου 220 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας μέχρι πέντε ετών, των οποίων η γέννηση δεν καταγράφηκε ποτέ σε κανένα ληξιαρχείο. Χωρίς πιστοποιητικό γέννησης δεν μπορεί κανείς να αποδείξει ούτε την ηλικία ούτε την εθνικότητά του. Είναι ευάλωτος στην καταναγκαστική εργασία, το λαθρεμπόριο, την καταναγκαστική στρατολόγηση και την κακομεταχείριση. Δε δικαιούται να πάει στο σχολείο, να βγάλει διαβατήριο, να ψηφίσει ή να βρει κανονική δουλειά... Είναι δηλαδή εκτεθειμένος σε κάθε είδους δηλητηριώδες «φρούτο», απ' όσα σε αφθονία ευδοκιμούν στον σάπιο, βάρβαρο καπιταλισμό.

Σύμφωνα με τη UNICEF, στη Σομαλία το ποσοστό αυτό είναι τεράστιο: Αγγίζει το 97% των νεογέννητων, ενώ σε περιοχές της Νότιας Ασίας, το 63%. Δεν αφορά όμως μόνο την Αφρική ή την Ασία το πρόβλημα αυτό. Φαίνεται να εξαπλώνεται και στα ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, σε πολλά απ' τα οποία η εγγραφή στο ληξιαρχείο συνοδεύεται από αντίτιμο, που πολλοί γονείς αδυνατούν να καταβάλλουν.

Διαμορφώνεται έτσι μια στρατιά ανύπαρκτων! Μια στρατιά ανθρώπων, των οποίων η ύπαρξη δεν έχει καταγραφεί πουθενά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε έναν κόσμο που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σε έναν κόσμο που κάποιοι, λίγοι, έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται σκληρά τους πολλούς, πόσο μάλλον όταν οι πολλοί δεν ...υπάρχουν και κανείς δε θα ζητήσει λογαριασμό για όσα υπομένουν στα χέρια των καθόλα υπαρκτών υπανθρώπων εκμεταλλευτών.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Σάβ, 03/08/2013 - 21:30