Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Ετοιμάζουν κι άλλο χαράτσι για τα ακίνητα: στις πλάτες του λαού οι ευθύνες του κράτους για προστασία από φυσικές καταστροφές

Ένα ακόμα χαράτσι σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων επεξεργάζονται τρόικα και κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής".

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εξετάζεται η θέσπιση ενός νέου χαρατσιού υποχρεωτικής ασφάλισης των σπιτιών για ενδεχόμενο σεισμό και άλλες φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το λεγόμενο "σεισμόσημο" θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες με 100 - 150 ευρώ ετησίως ανά ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ.

Σκοπός του νέου χαρατσιού είναι να ελαχιστοποιηθούν οι κρατικές αποζημιώσεις για αποκατάσταση σπιτιών σε περίπτωση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών.

Το μέτρο προβάλλεται ως "σύσταση της τρόικας" η οποία θα συζητηθεί με την ελληνική κυβέρνηση στις συναντήσεις τους το Σεπτέμβρη, για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση "δέχεται πιέσεις" και να αμβλυνθούν οι λαϊκές αντιδράσεις.

Στην πραγματικότητα βέβαια και αυτή η "σύσταση της τρόικας" έρχεται να υπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες της αστικής τάξης, στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφενός, φορτώνει νέα βάρη στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, μεταφέροντας στις πλάτες τους τις ευθύνες του κράτους για αντισεισμική θωράκιση και προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές, απελευθερώνοντας έτσι κρατικά κονδύλια για ενίσχυση του κεφαλαίου.

Αφετέρου, αναγκάζει το λαό να καταφύγει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το νέο χαράτσι θα πηγαίνει σε ένα ταμείο που θα ασφαλίζει τα ακίνητα μέχρι ενός ύψους. Για να έχει όμως ασφάλιση που να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης θα είναι αναγκασμένος -και αφού το κράτος θα έχει απαλλαγεί από τις ευθύνες του- να πληρώνει άλλο χαράτσι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Κυρ, 18/08/2013 - 12:30
Τελευταία Ενημέρωση: Κυρ, 18/08/2013 - 13:44