Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Δημοτικές αρχές, αντιπολιτεύσεις κυβερνώσας αριστεράς και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες απέναντι στους εργαζόμενους...

Όσοι ισχυρίζονται ότι η Τοπική (Αυτο)διοίκηση είναι κάτι άλλο, πέρα από την κεντρική διοίκηση είτε πολύ αφελείς είναι είτε άλλους πονηρούς σκοπούς έχουν κατά νου. Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στον 902.gr και στο blog μας ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ Κέρκυρας σχετικά με την ανάρτηση στη Διαύγεια διαπιστωτικής πράξης (05/08/2013 - Αρ. πρωτ.: 67307) της δημοτικής αρχής, με την οποία εκπαραθυρώνονται ως απολυμένοι 27 σχολικοί φύλακες του Δήμου Κέρκυρας. Όλο το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή υποκρινόμενη ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων διαβεβαίωνε αυτούς, καθώς και ολόκληρη την κερκυραϊκή κοινωνία ότι θα αντιταχθεί στις απολύσεις και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη. Από κοντά και οι συμβιβασμένη πλειοψηφία του Σωματείου των εργαζομένων του Δήμου Κέρκυρας, καλλιεργώντας αυταπάτες στους εργαζόμενους και ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τη δημοτική αρχή. Η συμβιβασμένη και προδοτική για τους εργαζόμενους πλειοψηφία του Σωματείου επί της ουσίας έδωσε χείρα βοηθείας στη δημοτική αρχή, όπου μαζί με την Κυβέρνηση εφαρμόζουν από κοινού την πολιτική του Καλλικράτη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΔΝΤ, που σκοπό έχουν να συμπιέσουν τους μισθούς σε εξευτελιστικά επίπεδα, με μοχλό τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΜΚΟ, τις "κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις" κλπ.

Βεβαίως, αυτό δεν αφορά μόνο την Κέρκυρα και το Δήμο της. Το ίδιο παιχνίδι παίζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Χαρακτηριστική και η περίπτωση του Καρπενησίου όπου η δημοτική αρχή (ΝΔ) σε συνεργασία με την "αντιπολίτευση" (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) απέρριψαν πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, τις απολύσεις δημοτικών και δημόσιων υπαλλήλων. Χαρακτηριστικά, δημοσίευμα που αναρτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2013 στον 902.gr αναφέρει:

«Για άλλη μια φορά οι μάσκες πέφτουν: στο 11ο Δημοτικό Συμβούλιο της 6ης Αυγούστου, η Δημοτική Αρχή της ΝΔ, σε συμπαιγνία με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και τους δήθεν "ανεξάρτητους", απέρριψαν πρόταση ψηφίσματος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, τις απολύσεις δημοτικών και δημόσιων υπαλλήλων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Καρπενήσι και προσθέτει:

«Αποκαλύφθηκε ο απροκάλυπτος εμπαιγμός της Δημοτικής Αρχής της ΝΔ και του Δημάρχου της κ. Μπακογιάννη που υποτίθεται "διαφωνούσαν" με τις απολύσεις: όχι μόνο υπέγραψε τις απολύσεις, αλλά δήλωσε ευθαρσώς ότι "ο νόμος (δηλαδή η διάλυση κάθε σταθερότητας στην εργασία) θα επιβληθεί έτσι κι αλλιώς». Αποκάλεσε "τζάμπα μάγκες" όσους καλούν σε ανυπακοή και αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι γνήσιος εκπρόσωπος της αστικής τάξης και φανατικός υπερασπιστής των συμφερόντων της.

Η υποκρισία τους βγάζει μάτι: Το Νοέμβρη του 2012, όταν η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλούσε να μη σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι υπαλλήλων, αυτοί τις στέλνανε. Το Φλεβάρη, όταν θέταμε για συζήτηση το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο που προβλέπει τις απολύσεις που έγιναν και αυτές που θα γίνουν, μας εγκαλούσαν ότι είμαστε εκτός θέματος. Όταν στις 12 Ιούλη ζητήσαμε να συγκληθεί εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για τις απολύσεις, ούτε μας απάντησαν. Όταν στις 5 Αυγούστου ζητήσαμε ξανά να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι μόνο το προεδρείο δεν ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά ούτε καν ανέφερε το αίτημα όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση.. Όταν ζητήσαμε τώρα να απορριφθεί η αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών που θα αποτελέσει το όχημα για νέο κύμα μαζικών απολύσεων από το φθινόπωρο, η Δημοτική Αρχή της ΝΔ σφυρίζει και πάλι αδιάφορα. Κατά τ' άλλα είναι κατά των απολύσεων...».

Αντίστοιχη είναι και η στάση των άλλων παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Αποκαλύφθηκε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, που δεν ενοχλήθηκε από τις απολύσεις που έγιναν και προγραμματίζονται να γίνουν, αλλά από την …καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής.

Αποκαλύφθηκε το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τις κάθε φύσης αποχρώσεις της "κυβερνώσας αριστεράς". Η πρόταση των δήθεν "ανεξάρτητων" ότι δεν χρειάζεται καμία απόφαση (!), ότι δεν έχει νόημα κανένα ψήφισμα (!) φυσικά υπερψηφίστηκε μετ’ επαίνων από τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ…

Μόλις μία μέρα μετά, η κυβέρνηση επανήλθε, επιβεβαιώνοντας πως με τη λεγόμενη "αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών" θα έρθει νέο, σφοδρότερο κύμα απολύσεων και διάλυσης υπηρεσιών».

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

«Οι εργαζόμενοι έχουν ευθύνη να βγάλουν συμπεράσματα. Και για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές -που αποτελούν κρίκο της εξουσίας του κεφαλαίου- και για το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Έχουν υποχρέωση να πάρουν οι ίδιοι τις τύχες τους και το μέλλον των παιδιών τους στα χέρια τους.

Υπάρχει διέξοδος για το λαό: με ταξική οργάνωση και πάλη, με οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας για να απαλλαγεί ο λαός από την ΕΕ, το ΔΝΤ και το καπιταλιστικό σύστημα, με μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με εργατική λαϊκή διακυβέρνηση – εξουσία, με το λαό αφέντη στον τόπο του και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει».