Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Περί ανταγωνιστικότητας...

Βελτιωμένη εμφανίζεται η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη του «World Economic Forum» για την ανταγωνιστικότητα, καθώς φέτος κατέλαβε την 91η θέση μεταξύ 148 χωρών. Πέρυσι κατέλαβε την 90ή θέση, μεταξύ 142 κρατών. Η Ελλάδα παραμένει τελευταία μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, αλλά οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι «εργάζεται προς την κατεύθυνση της υπέρβασης των δυσκολιών». 

Από τους διάφορους δείκτες της έκθεσης ξεχωρίζουμε αυτόν της «αποδοτικότητας στην αγορά εργασίας», στον οποίο η ελληνική καπιταλιστική οικονομία κατατάσσεται 127η στις 142 χώρες. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η συνολική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας πτώσης της τιμής της εργατικής δύναμης, αλλά το -30% στις αποδοχές των εργαζομένων από το 2010 μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετό για να αναρριχηθούν οι ντόπιοι καπιταλιστές ψηλότερα στη λίστα. 

Άρα, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, η εργατική δύναμη θα πρέπει να γίνει ακόμα φτηνότερη για να ανακάμψει η οικονομία... Αυτό σημαίνει «ανταγωνιστικότητα» στον καπιταλισμό και εκεί συγκλίνουν όλα τα μέτρα που παίρνονται, με ή χωρίς μνημόνια.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Σάβ, 07/09/2013 - 13:06