Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Να ποιοι υπονομεύουν και εκφυλίζουν τους αγώνες: Τοποθέτηση του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ

Κουρνιαχτό σήκωσαν τις τελευταίες μέρες ορισμένες δυνάμεις σχετικά με το τι συζητείται και αποφασίζεται στη ΓΣΕΕ, ενώ οι παρατάξεις - πλην των δυνάμεων του ΠΑΜΕ - έστησαν και σκυλοκαυγά για τα μάτια του κόσμου. Μάλιστα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ, η «Αυτόνομη Παρέμβαση», ενώ με την πρακτική της υπονομεύει το κίνημα και εκφυλίζει τους αγώνες, την ίδια ώρα συκοφαντεί το ΠΑΜΕ ότι δίνει στήριξη στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, εμποδίζοντας τους αγώνες.

Στη σπέκουλα αυτή, αλλά και στο γνωστό ρόλο των άλλων δυνάμεων της πλειοψηφίας απαντά με τον πιο σαφή τρόπο η τοποθέτηση του ΠΑΜΕ στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, την οποία και δημοσιεύουμε:

«Συνεδριάζει σήμερα (προχτές Δευτέρα) η ΕΕ της ΓΣΕΕ μετά από επιμονή της "Αυτόνομης Παρέμβασης" για να αποφασίσει απεργία για αύριο 24 Σεπτέμβρη χωρίς να έχει προκύψει ένα έκτακτο γεγονός. Μια απεργία μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου πρέπει να είναι επιτυχημένη, μαζική, να δώσει απάντηση στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και τη μεγαλοεργοδοσία. Δε θέλετε όμως όλοι την επιτυχία της. Αλλιώς, πώς να εξηγηθεί ότι θέλετε να αποφασίσουμε απεργία για αύριο. Χωρίς καμιά ενημέρωση, οργάνωση, σχεδιασμό, θα είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους ότι έτσι μπορούν να αντισταθούν, να παρεμποδίσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, εσείς που λέτε να ανατραπεί. Πρόκειται για μια απεργία στα χαρτιά.
Πότε θα συνεδριάσουν τα ΔΣ για να μπορέσουν να οργανώσουν την επιτυχία της απεργίας στον κλάδο τους, να πάρουν μέτρα, να ενημερώσουν έστω τους εργαζόμενους;

Πρόκειται για εκφυλισμό των κινητοποιήσεων, για σχέδιο διάλυσης κάθε οργανωμένης αντίστασης της εργατικής τάξης, χτυπήματος των συνδικάτων. Αλλιώς, πώς να εξηγηθεί η ανακοίνωση από την εφημερίδα "Αυγή" ότι έχει αποφασίσει απεργία η ΓΣΕΕ χωρίς καν να έχει συνεδριάσει; Κατά τ' άλλα κατηγορείτε το ΠΑΜΕ ότι καπελώνει τους αγώνες. Οι ευθύνες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αλλά και της "Αυτόνομης Παρέμβασης" είναι εγκληματικές.


Απεργία - σύγκρουση με την εργοδοσία
Η απεργία είναι σκληρή σύγκρουση με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και το κράτος των μονοπωλίων. Μια απεργία σε φέρνει αντικειμενικά απέναντι στη λειτουργία και την καρδιά του καπιταλισμού, δηλαδή στη διακοπή της καπιταλιστικής παραγωγής. Με βάση αυτό είναι κατανοητός ο λόγος, που η κάθε απεργία συναντά τη λυσσαλέα επίθεση από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
Μια απεργία δεν πραγματοποιείται με στημένο σαματά, με αποφάσεις διά περιφοράς, με φημολογία και παιχνίδια πάνω στις πλάτες των εργατών.

Τέτοιες επιλογές κάνουν αυτοί που δεν έχουν εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους. Αυτοί που δεν πιστεύουν στη δύναμη της εργατικής τάξης, αυτοί που τα έχουν βρει με την εργοδοσία.

Η απεργία θέλει απεργούς με διακοπή της παραγωγής, όχι ρεπό και άδειες ασθενείας. Θέλει εργάτες στους δρόμους και όχι αντιπροσωπείες σε συγκεντρώσεις.

Προϋποθέτει πλατιά συζήτηση στους τόπους δουλειάς, συζήτηση, Γενικές Συνελεύσεις, αποφάσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Απαιτούνται μέτρα προστασίας της απεργίας, περιφρούρηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους, άμυνα απέναντι στις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Απαιτείται καλή οργάνωση, συντονισμός στους κλάδους, στις βιομηχανικές ζώνες, στις περιοχές. Χρειάζεται πλατιά διαφώτιση με ανακοινώσεις, περιοδείες, επαφή με τους εργαζόμενους.

Απεργία δεν είναι μόνο μια απόφαση αλλά η συμμετοχή.

Η δυναμική και η αποτελεσματικότητα μιας απεργίας κρίνονται στη μαζικότητα, άρα και στην καλή προετοιμασία της.

Δεν ενδιαφέρονται για την αποτελεσματικότητα των αγώνων
Εσείς που σήμερα παίζετε με την απεργία με σκοπό να την εκφυλίσετε, δεν έχετε γραμμή ρήξης με την πολιτική που συμφέρει τα μονοπώλια.

Δεν έχετε γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία. Είστε στην ίδια όχθη με τα αφεντικά, υπέρμαχοι της ανταγωνιστικότητας και των μειωμένων απαιτήσεων, των αγώνων εκτόνωσης.

Εχετε δώσει σαφή δείγματα ως τώρα. Οδηγείτε τους εργαζόμενους στην απεργοσπασία και τα στελέχη σας είναι απεργοσπάστες.

Δεν παίρνετε μέτρα οργάνωσης των απεργιών, δεν μπαίνετε μπροστά στην οργάνωση των αγώνων. Δεν θέλετε Γενικές Συνελεύσεις, δε συμβάλλετε στη συζήτηση, στην οργάνωση και στον ξεσηκωμό των εργαζομένων.

Δεν ενδιαφέρεστε για την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Τις όποιες κινητοποιήσεις, τις θέλετε ως το κατάλληλο σκηνικό, στο δρόμο, για να ξελασπώνει το κεφάλαιο από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά και για τους κυβερνητικούς θώκους. Προκηρύσσετε "κινητοποιήσεις" στα χαρτιά, χωρίς να κουνάτε ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι μέσα στους χώρους δουλειάς. Το ίδιο κάνετε κάθε φορά. Προκηρύσσετε απεργίες χωρίς ουσιαστική συζήτηση με τους ίδιους τους εργάτες, χωρίς στοιχειώδη έστω προετοιμασία, στα μουλωχτά, "συσκέπτεστε" χωρίς καμιά εξουσιοδότηση από τα συνδικαλιστικά όργανα, και ανακοινώνετε επικοινωνιακές και μόνο ντουφεκιές.

Δεν θέλετε την απεργία. Την αντιμετωπίζετε ή ως υποχρέωση και αναγκαίο κακό ή σε ένα γενικότερο πλαίσιο αγώνων της βιτρίνας. Κάπως έτσι θέλετε να μετασχηματίσετε και τα σωματεία. Να πεταχτεί από πάνω τους καθετί ταξικό είτε ως αναφορά είτε ως περιεχόμενο.

Νομιμοποιείτε την απεργοσπασία.

Το ΠΑΜΕ έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, δίνοντας όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ξέρουμε ότι μια απεργία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί, κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία, φόβος, δυσκολίες.

Οι εργάτες γνωρίζουν ποιοι πρωτοστατούν στους αγώνες
Λέτε ότι "το ΠΑΜΕ δε θέλει αγώνες και κινητοποιήσεις".

Αλήθεια, γνωρίζετε πολλές εργατικές ή άλλες κινητοποιήσεις μεγάλης έντασης, που έλειπαν το ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις και δεν πρωτοστάτησε στην οργάνωσή τους; Αλλά πού να το ξέρετε εσείς... Το γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι γιατί οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται μπροστά και μαζί με τους εργάτες σε κάθε πρόβλημα, οργανώνουν την πάλη μαζί τους.

Εχετε να επιδείξετε αγώνες μεγαλύτερης έντασης και έκτασης από τους αγώνες των ναυτεργατών, της "Χαλυβουργίας", των αγροτών, της ΜΕΒΓΑΛ, της "Ανακύκλωσης", της ΦΑΓΕ, της "Phonemarketing" κ.ά. όπου πρωτοστάτησαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που είναι στη δύναμή του;

Εννοείτε μήπως "μεγάλης έντασης" κινητοποιήσεις τις απεργίες διάρκειας που προτείνετε και στις οποίες η συμμετοχή των εργαζομένων με ευθύνη σας είναι ελάχιστη και που τα περισσότερα στελέχη σας τα "μαζεύουν" πρώτοι πρώτοι στην επιστράτευση και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απεργοσπάστες, όπως τα στελέχη σας στο Εμπόριο, στο Φάρμακο, στα Πετρέλαια κ.λπ.;

Εχετε κλάδους με συμμετοχή και μαζικότητα σε απεργίες και απεργιακές εκδηλώσεις πιο μαζικές απ' αυτές του ΠΑΜΕ; Ενα παράδειγμα θα μας αρκούσε. Το αντίθετο κάνατε.

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του
Και για να μπει τώρα ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, για να δούμε τι κάνατε στην 4ωρη στάση εργασίας στις 18 Σεπτέμβρη. Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:

ΠΟΕΦΣΕΚ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ) - ΠΑΣΚΕ / ΔΑΚΕ /ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Δεν έβγαλαν ούτε ανακοίνωση για τη στάση εργασίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΠΑΣΚΕ / ΔΑΚΕ / ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Ούτε ανακοίνωση για τη στάση εργασίας, μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προσπάθησαν.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΦΕΤ: Ούτε ανακοίνωση για τη στάση εργασίας.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρωτοστάτησαν στη L'OREAL ("Λορεάλ") για να γίνει Γενική Συνέλευση και στάση εργασίας. Το κλαδικό συνδικάτο της Βέροιας έκανε στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση στους συνεταιρισμούς. Περιοδείες στη ΣΥΝΦΑ, στη "Λαβιφάρμ", στην ΠΥΦΑΣΙΝ. Σε εργοστάσια Φαρμάκου στα Μεσόγεια.

Τράπεζες: Τα σωματεία ούτε ανακοινώσεις έβγαλαν, ούτε σε κάποιους χώρους πήγαν. Κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκαν απεργοσπάστες. Στην Τράπεζα Κύπρου όπου είναι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ το σωματείο ούτε καν ανακοίνωση δεν έβγαλε. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πήγαν στην Εθνική, στην ΑΛΦΑ, στην Πειραιώς, στον όμιλο ("Μαρφίν" κ.λπ.), στην Εμπορική, στις εισπρακτικές "Μέλλον", "Φερστ Ντάτα".

Στη ΔΕΗ απεργία ανύπαρκτη. Καμιά δουλειά για να συμμετάσχει ο κόσμος. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάναμε συγκεντρώσεις και περιοδείες σε χώρους της ΔΕΗ, στα Πετρέλαια, στον ΟΤΕ.

ΕΥΔΑΠ. Δεν κουνήθηκε φύλλο. Παρομοίως στη Θεσσαλονίκη.

ΤΥΠΟΣ - ΧΑΡΤΙ: Στη ΣΟΦΤΕΞ στάση εργασίας και ΓΣ. Το κλαδικό σωματείο Χαρτεργατών έκανε στάση εργασίας σε δύο χώρους. Στα Πρακτορεία στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση. Ακόμα στάση εργασίας και ΓΣ στη "Βιβλιοχαρτική". Στην εταιρεία "Κουκιάς", βιβλιοδετείο, στάση και ΓΣ.

Στην ΟΙΥΕ: "Σκλαβενίτης": Απεργοσπάστες τα μέλη της διοίκησης. Ούτε ανακοίνωση, ούτε παρουσία στελεχών σας σε κανένα χώρο. Σούπερ-μάρκετ "Βασιλόπουλος": Απεργοσπάστες τα μέλη της διοίκησης. Καμιά ενημέρωση στους εργαζόμενους. "Βερόπουλος" - EXTRA - ΑΤΤΙΚΑ - ΙΚΕΑ το ίδιο.

Ναυτιλιακοί: Ούτε ανακοίνωση έβγαλαν για ενημέρωση. Αλλωστε, δύο μήνες έχει να συνεδριάσει το ΔΣ.

Επισιτισμός: Δεν κάνατε τίποτα απολύτως. Στελέχη της Ομοσπονδίας ήταν απεργοσπάστες.

Να φύγει η κυβέρνηση και η τάξη που έχει την εξουσία
Ενδιαφέρεται το ΠΑΜΕ να φύγει αυτή η κυβέρνηση; Μια ώρα αρχύτερα. Το ΠΑΜΕ δίνει καθημερινά μάχες στους τόπους δουλειάς, όχι μόνο να πειστούν οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την κυβέρνηση, αλλά και να δράσουν οργανωμένα ενάντια στα μέτρα που παίρνει. Οχι μόνο να φύγει η κυβέρνηση αλλά και η τάξη που είναι στην εξουσία.

Το ερώτημα είναι τι πρέπει να αντικαταστήσει αυτήν την κυβέρνηση. Και δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων να την αντικαταστήσει μια άλλη κυβέρνηση από κάποιο άλλο κόμμα ή από κάποια άλλη συμμαχία κομμάτων, με διαφορετικό μείγμα διαχείρισης αλλά με την ίδια στρατηγική.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, μεν, άλλο μείγμα διαχείρισης από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά η στρατηγική του είναι υπέρ μιας ανταγωνιστικής καπιταλιστικής οικονομίας σε μια ανταγωνιστική καπιταλιστικά Ενωμένη Ευρώπη. Την ίδια ακριβώς στρατηγική με τη σημερινή κυβέρνηση.

Συνεπώς, με ποια γραμμή πρέπει να διεξάγεται η πολιτική πάλη των συνδικάτων; Πού θα στοχεύουν οι ανεβασμένες μορφές πάλης, η πολιτική απεργία (η οποία πρέπει να γίνει με απεργούς, όχι χωρίς απεργούς, όπως στις απεργίες διαρκείας που εξαγγέλλουν);

Η απάντηση που δίνετε είναι: "Ενάντια στον Σαμαρά και το μνημόνιο, αλλαγή κυβέρνησης". Οχι ενάντια στα μονοπώλια, στην καπιταλιστική ιδιοκτησία, όχι ενάντια συνολικά στα κόμματα της καπιταλιστικής διαχείρισης, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ κ.λπ. Και τι αντιπαραθέτετε γι' αυτό για να το πετύχετε; Αμαζες κινητοποιήσεις, ντουφεκιές στον αέρα, ενταγμένες στις πολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ για το μάζεμα ψήφων για την κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας. Είστε επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η πρότασή μας: Την έχουμε καταθέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση. Πανελλαδική, πανεργατική απεργία στα μέσα Οκτώβρη, καλά προετοιμασμένη, οργανωμένη. Τέτοια απεργία που να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Να μη λειτουργήσει καμιά επιχείρηση. Κανένας εργαζόμενος να μην πάει στη δουλειά. Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι. Τα μαγαζιά να κλείσουν, οι αγρότες να βγουν στο δρόμο μαζί με τους εργάτες.

Οι διεκδικήσεις
Να απαιτήσουμε:
  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επανέλθει η υποχρεωτικότητά τους και να υπογραφεί ΕΓΣΣΕ με επαναφορά των μισθών στα 751 ευρώ.
  • Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και να δοθεί σε όλους τους άνεργους και όλοι οι άνεργοι να έχουν δωρεάν ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα.
  • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα και να δοθούν κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια. Καμιά απόλυση στον ιδιωτικό τομέα.
  • Να καταργηθούν άμεσα οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να παρθούν πίσω οι μειώσεις στις συντάξεις, να επανέλθουν η 13η και 14η επικουρική σύνταξη, να επιστραφούν στα Ταμεία τα κλεμμένα και παρακρατημένα από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Να σταματήσουν τώρα όλα τα χαράτσια είτε της ΔΕΗ είτε της Εφορίας. Να σταματήσει κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια των εργαζομένων».
 Πηγή: Ριζοσπάστης (Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11659)