Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Κυβέρνηση για ΕΟΠΥΥ: Μετέωροι 10.000 εργαζόμενοι και 400 μονάδες

Στον αέρα βρίσκονται 400 υγειονομικές μονάδες και 57 διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, που απασχολούν πάνω από 10.000 προσωπικό ενόψει των κυβερνητικών σχεδιασμών «για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δημοσίου χαρακτήρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», όπως επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της τρόικα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν ο ΕΟΠΥΥ θα γίνει αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών υγείας ή -εκτός από αγοραστής- θα παραμείνει και πάροχος, ο υπουργός είπε ότι είναι μια απόφαση που τον υπερβαίνει και ότι αυτή η απόφαση θα είναι απόφαση πολλών ανθρώπων. Απαντώντας στην ερώτηση για το ποια είναι η δική του θέση απάντησε: «Γενικά, η θέση των Ευρωπαίων είναι ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει ταυτόχρονα αγοραστής και πάροχος». Δηλαδή ο υπουργός Υγείας συντάχτηκε με την πρόταση της Task Force να είναι ο ΕΟΠΥΥ μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας.

Η τελική απόφαση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα ληφθεί μετά την κατάθεση του σχετικού πορίσματος μιας επιτροπής που συγκροτήθηκε για αυτό το σκοπό. Το σχέδιο -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες- κινείται πάνω στους άξονες που περιέγραψε ο υπουργός Υγείας. Πάντως, είτε επιλεγεί η μια είτε η άλλη περίπτωση, για τις μονάδες και το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ δημιουργείται αβεβαιότητα με την εφαρμογή της κινητικότητας: Τουλάχιστον για 15 μέρες θα κλείσουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας σε συνάντησή του με τη Ομοσπονδία εργαζομένων του Οργανισμού την περασμένη βδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας, όταν τέθηκε το παραπάνω θέμα, ήταν ασαφής στην απάντησή του: «Ζητάμε, είπε, από την επιτροπή να μας πει με ποιον τρόπο δεν θα μείνει η χώρα ούτε μια μέρα χωρίς ΠΦΥ». Δηλαδή όταν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ μπουν σε διαθεσιμότητα δεν αποκλείεται να μπουν και λουκέτα στις υγειονομικές μονάδες και τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα απασχολεί 2801 Υγειονομικούς υπαλλήλους, 5.946 γιατρούς και 1.337 Διοικητικούς υπαλλήλους.

«Φαρμακερές» περικοπές

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι επικεφαλής της τρόικας αποφάσισαν ότι το ύψος της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 να «κλείσει» αυστηρά στα 2 δισ. ευρώ, καθώς και ότι από τα σούπερ μάρκετ δεν θα πωλούνται όλα τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), αλλά μόνον οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα συμπληρώματα διατροφής. Το συγκεκριμένο μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η απόφαση για το όριο των 2 δισ. ευρώ για το 2014 οδηγεί σε δραματικές πληρωμές των αρρώστων για τα φάρμακά τους, καθώς η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 51,8% την τελευταία τετραετία: Η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν η παρακάτω: 2009: 444 ευρώ, 2010: 371 ευρώ, 2011: 328 ευρώ, 2012: 253 ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το 2013 είναι 214 ευρώ. Ο μέσος όρος της δημόσιας κεφαλήν δαπάνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 320 ευρώ. Δηλαδή, η δαπάνη στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 33,13% και απ' το μέσο κοινοτικό όρο.

Πηγή: 902.gr 
Δημοσίευση: Δευ, 23/09/2013 - 19:42
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 23/09/2013 - 19:44