Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Νέο κύμα μέτρων στο όνομα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού: Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Euro Working Group

Nέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων ετοιμάζονται να σερβίρουν στον ελληνικό  λαό  κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Aπό το πρωί συναντάται με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος επισκέπτεται Αθήνα. Στη συνέχεια θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η τήρηση των προαπαιτούμεων της δόσης του 1 δισ. ευρω, όπως η «αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανίων και η διαθεσιμότητων των δημοσίων υπαλλήλων,  καθώς το Euro Working Group είναι αρμόδιο για την εκταμίευση της. Επίσης αναμένεται να τεθεί το θέμα του δημοσιονομικού κενού, της απόκλισης δηλαδή, ανάμεσα στα έσοδα και στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Η τρόικα υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό του 2014 στα 2 δισ. ευρώ. Τα μέτρα που θα ληφθούν για την κάλυψή του αναμένεται να συζητηθούν  στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ  και του ΔΝΤ, στα τέλη του μήνα, για τη δόση.  Προς το παρόν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 είναι λιγότερο από 500 εκατομμύρια ευρώ και δεν χρειάζονται δημοσιονομικά μέτρα, αλλά η όλη συζήτηση ήδη προετοιμάζει το κλίμα.

Το ενδεχόμενο νέων μέτρων φέρνει πιο κοντά και η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, των κεφαλαίων δηλαδή που θα χρειαστεί η Ελλάδα από τα μέσα του 2014, που ολοκληρώνεται το τρέχον δάνειο, για να πληρώσει λήξεις ομολόγων και να εξυπηρετήσει τόκους. Ο υπουργός Οικονομικών υπολογίζει ότι ανέρχεται περίπου σε 10,8 δισ. ευρώ τη διετία 2014-2015.

Η συζήτηση για αυτό το θέμα αναμένεται να ξεκινήσει το Δεκέμβρη, αν και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΔΝΤ που ζητάει «κούρεμα» του χρέους και στην Ευρωζώνη που προκρίνει νέο δάνειο ή άλλου είδους παρεμβάσεις όπως η επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Τετ, 16/10/2013 - 12:18
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 16/10/2013 - 12:26