Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που τσακίζει παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων

Να τσακίσει παραπέρα μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των εργαζομένων, το ασφαλιστικό προτίθεται η συγκυβέρνηση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των «στρεβλώσεων» και των «ανισοτήτων» σύμφωνα με δηλώσεις των Υπ. Οικονομικών και Εργασίας, τις τελευταίες μέρες.

Τα κυβερνητικά στελέχη σε μία προσπάθεια να αποφύγουν το πολιτικό κόστος από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ισχυρίζονται ότι οι παρεμβάσεις θα είναι «στοχευμένες» δηλαδή θα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής του «διαίρει και βασίλευε». Ωστόσο τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κλάδος ή ομάδα εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που δεν έχει υποστεί σφαγή των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων, που γίνεται κατά κύματα και με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης».

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως το δημοσιότητας:


-Εξυφαίνονται σχέδια για νέες περικοπές στις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), όπου θα υπάρξει «μεταφορά» ασφαλισμένων για να καλυφθεί το οικονομικό κενό.

-Προγραμματίζονται μειώσεις στις συντάξεις των ασφαλισμένων στα Ταμεία των ευγενών ταμείων, πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών όπου θα καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες με το ΙΚΑ. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και αυτό θα οδηγήσει σε κοινό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των μισθωτών ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, άρα και σε μείωση συντάξεων.

-Εξετάζεται η αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, τις οποίες τα κυβερνητικά στελέχη σκόπιμα χαρακτηρίζουν «πρόωρες συντάξεις», αφού οι προϋποθέσεις που ισχύουν για αυτές τις ομάδες και ιδιαίτερα για τους παλιούς εργαζόμενους, δεν ταυτίζονται με τα γενικά συνταξιοδοτικά όρια, τα οποία έχουν αυξηθεί. Το μέτρο αφορά περίπου 350.000 άτομα, που απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 12 χρονια. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι μητέρες ανηλίκων που μέχρι τώρα, θεμελιώνουν δικαίωμα μόνο με τα έτη ασφάλισης (π.χ. 5.500 ημέρες στο ΙΚΑ) και την ύπαρξη ανήλικου παιδιού. Ενδεχόμενη αλλαγή αυτής της διάταξης εμπεριέχει τον κίνδυνο χιλιάδες μητέρες να έχουν τα έτη ασφάλισης αλλά όχι το όριο ηλικίας.

-Προωθούνται ανατροπές και στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, με την έκταση των αλλαγών να εξαρτάται από το ύψος των ελλειμμάτων. Με βάση τα δύο μνημόνια, από το 2014 υπάρχει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή όπου υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι παροχές, εννοείται προς τα κάτω.

Το μαύρο – άσπρο από τον Υπουργό Εργασίας 

Το μαύρο άσπρο επιχείρησε να παρουσιάσει ο Υπουργός Εργασίας μιλώντας την Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega».

Ο Γιάννης Βρούτσης ισχυρίστηκε πως δεν θα θιγούν τα όρια συνταξιοδότησης στις μητέρες ανηλίκων ενώ για τα ευγενή ταμεία ομολόγησε ότι θα γίνει μείωση των εργοδοτικών εισφορών, όπως στις συντάξεις του ΙΚΑ, αλλά δεν θα μειωθούν οι συντάξεις(!).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, λόγω της μείωσης των εισφορών, τα έσοδα του ΙΚΑ, μόνο στο εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, με τραγικές συνέπειες για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους.

Εξήγγειλε επίσης τη μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, επικαλούμενος δήθεν «χαριστικές ρυθμίσεις» που απολάμβαναν, σε μία προσπάθεια να διχάσει τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.   

Ο Υπ. Εργασίας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κάτι που είχε αναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου.  

Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και είναι προς εφαρμογή από το 2014

Δίπλα στις ανατροπές που ετοιμάζονται, παίρνουν σειρά να εφαρμοστούν μέσα στο 2014 διατάξεις που ήδη έχουν ψηφιστεί, όπως η δραστική περικοπή των εφάπαξ από 1/1/2014, η αφαίρεση του ΕΚΑΣ απ' όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, η αιματηρή μείωση στις επικουρικές σε αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/6/2014, στη βάση του νέου τρόπου υπολογισμού τους, που ως ρήτρα περιλαμβάνει το μηδενικό έλλειμμα των επικουρικών Ταμείων. Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μία κατάσταση που ήδη είναι αφόρητη.

Τα τελευταία στοιχεία για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, όπως παρουσιάστηκαν στο τελευταίο συνέδριο των εργαζομένων του Ιδρύματος, δείχνουν ότι ήδη ένα μεγάλο μέρος τους ζει έναν ανυπόφορο κοινωνικό Γολγοθά. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Δεκέμβρη του 2012, όπου ενσωματώθηκαν και οι τελευταίες μειώσεις του νόμου 4051 του ίδιου έτους:
  • Από τους 1.039.591 συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι 513.609 (49,4%) παίρνουν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ.
  • Ακόμα 254.140 συνταξιούχοι παίρνουν κύρια σύνταξη από 500 έως 700 ευρώ, που σημαίνει ότι 767.749 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, το 73,8% του συνόλου, δηλαδή οι 3 στους 4 σχεδόν, επιβιώνουν με εισοδήματα κάτω από τα όρια ή στα όρια της στατιστικής φτώχειας.
  • Τέλος, 113.597 συνταξιούχοι λαμβάνουν ως κύρια σύνταξη ποσά από 700 έως 1.000 ευρώ και μόνο 158.245 συνταξιούχοι έχουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.
Αν στους 767.749 συνταξιούχους του ΙΚΑ προσθέσουμε και τους 736.705 συνταξιούχους του ΟΓΑ, που οι συντάξεις τους βρίσκονται μεταξύ 340 και 500 ευρώ, προκύπτει ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι από τα 2,7 του συνόλου έχουν οδηγηθεί στον Καιάδα της φτώχειας και της ανέχειας. Και αυτό χωρίς να αναφερθούμε στους χαμηλοσυνταξιούχους των υπόλοιπων Ταμείων και χωρίς να υπολογίσουμε ότι, πλέον, όλοι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 12 συντάξεις και όχι 14, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: 902.gr 
Δημοσίευση: Κυρ, 27/10/2013 - 08:45
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 28/10/2013 - 18:46