Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Άρειος Πάγος: «Συνταγματικό» το χαράτσωμα του λαού

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί στο Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου η αίτηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με την οποία ζητάει την αναστολή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, βάσει της οποίας κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής της υπόθεσης, αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς, θα προτείνει ότι το πρώτο χαράτσι (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι «συνταγματικό», αλλά αντισυνταγματική είναι η διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί. Θα προτείνει, δηλαδή, την αναίρεση της προηγούμενης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπως είχε κάνει και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Σύμφωνα με διαρροές, ο αρεοπαγίτης θα δεχθεί ότι το άρθρο για τη θέσπιση του ΕΕΤΗΔΕ συνιστά «ανεκτό περιορισμό της περιουσίας κατά την έννοια του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)» και θα σημειώνει ότι η επιβολή του χαρατσιού «δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος περί επιβολής φόρων, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί της ιδιοκτησίας, αλλά ούτε και στο άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη για την αρχή της αναλογικότητας».

Πηγή: 902.gr 
Δημοσίευση: Κυρ, 13/10/2013 - 20:13