Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Στη δημοσιότητα ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητων - Ολόκληρο το σχέδιο: Η φοροεπιδρομή περιλαμβάνει ακόμα και τα μαντριά

Για διαβούλευση δόθηκε το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που νομιμοποιεί και επεκτείνει τα χαράτσια στα ακίνητα και στους αγρότες, ενισχύοντας τη φοροκαταιγίδα σε βάρος του λαού, αφού φτάνουν στο σημείο να φορολογήσουν ακόμα και τα μαντριά.

Πρόκειται για νέο φόρο που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, «αντικαθιστά το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ» και μέσω του οποίου «υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στα εντός και στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα».

Το Υπουργείο παραδέχεται πως «η κυβέρνηση αποφάσισε την ελάχιστη φορολογία των αγροτεμαχίων για πρώτη φορά...». Κατά συνέπεια η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροεπιδρομή σε βάρος του λαού την ώρα που και από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα:

Για τα κτίρια προβλέπονται 20 φορολογικές ζώνες, ο φόρος αυξομειώνεται ανάλογα με συντελεστές παλαιότητας, ορόφου (αυξάνεται από το 2ο όροφο και πάνω) και προσόψεως. Οι μονοκατοικίες θα έχουν συντελεστή 1,03 και θα προσμετράται η ηλικία τους.

Για τα αστικά οικόπεδα (γήπεδα εντός σχεδίου) προβλέπονται 25 φορολογικές ζώνες από 20ευρ/στρ έως 30.000 ευρ/στρ. Για νομικό πρόσωπο φόρος πλέον εκπίπτει ως δαπάνη και άρα αυτό που καταβάλλεται είναι μειωμένο κατά 26%, ενώ σε αγροτεμάχια που έχουν μέσα κτίριο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως βοηθητικό κτίριο και να πληρώνει 10%

Για τα αγροτεμάχια (γήπεδα εκτός σχεδίου) προβλέπονται 10 φορολογικές ζώνες με επιβάρυνση από 1,5 έως 2,5 ευρώ το στρέμμα για τις 3 πρώτες ζώνες. Επίσης θα προσμετράται και ο συντελεστής τοποθεσίας, αλλά και ο συντελεστής χρήσης (μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια: 2,5). Βοηθητικός χώρος σε αγροτεμάχιο: φόρος 10% ενώ «τα μαντριά θα πληρώνουν κανονικό φόρο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Απαλλαγές και έκπτωση φόρου δικαιούνται όσοι είναι μεταξύ ανέχειας και εξαθλίωσης καθώς:
50% έκπτωση στο φόρο για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (7.000 + 1000 για κάθε παιδί)
100% απαλλαγή για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (έως 11.000)
Προβλέπεται επίσης αναβολή φόρου για επιχειρήσεις, συγκεκριμένα:

Αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει χαμηλό τζίρο, δηλαδή όταν ο τζίρος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του φόρου.

Αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει υποστεί 30% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρο το σχέδιο για το Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ΕΔΩ.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Τετ, 23/10/2013 - 16:39
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 23/10/2013 - 16:40