Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ακριβότερη η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα από σήμερα

Μέχρι και διπλάσια συμμετοχή στα φάρμακά τους καλούνται να πληρώνουν από σήμερα Δευτέρα τα λαϊκά στρώματα καθώς θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων, όταν επιλέγουν πρωτότυπα ή ακριβότερα σκευάσματα.

Έως σήμερα, οι ασφαλισμένοι πλήρωναν συμμετοχή 25% εάν η λιανική τιμή του φαρμάκου ήταν ίδια με την ασφαλιστική τιμή. Αν όμως επέλεγαν ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωναν τη συμμετοχή του 25% συν το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που τίθεται σε ισχύ, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ-ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς.


Η απόφαση δεν αφορά πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο.

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα από 9% το 2010 σε 22% το 2012. Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, εκτιμάται ότι η μεσοσταθμική συμμετοχή θα εκτιναχτεί στο 27%!

Και αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει την εμμονή της κυβέρνησης να χτίσει ένα σύστημα Υγείας όπου με περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης θα παρέχονται λιγότερες υπηρεσίες, είτε αυτό αφορά στις εξετάσεις είτε στα φάρμακα, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας-πρόνοιας, όπου το δικαίωμα στα φάρμακα, στην ίδια τη ζωή είναι ευθέως ανάλογο προς το πορτοφόλι του καθένα.

Γι' αυτό το λόγο και απαιτείται η ένταση της πάλης για πραγματικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πηγή: 902.gr 
Δημοσίευση: Δευ, 21/10/2013 - 09:07
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 21/10/2013 - 09:38