Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

Λευκές νύχτες… που πάνε να μαυρίσουν τη ζωή μαςΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σαμάρα 6 – Κέρκυρα
____________________________________________________________

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Λευκές νύχτες… που πάνε να μαυρίσουν τη ζωή μας

Σαν να μην έφτανε η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά περιοχές της χώρας με την προοπτική της πλήρους κατάργησης της σε όλη τη χώρα ο Εμπορικός Σύλλογος φέρνει στην Κέρκυρα τις «Λευκές Νύχτες» ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών μαγαζιών.

Στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιούνται τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα ότι δήθεν η επέκταση του ωραρίου θα τονώσει την αγορά τη στιγμή που το εισόδημα των εργαζομένων λεηλατείται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ με τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση, την απλήρωτη εργασία. Τα ίδια χρεοκοπημένα επιχειρήματα επιστρατεύονται και για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια αυτή η αντεργατική ανατροπή να παρουσιαστεί ως μια «κερκυραϊκή γιορτή» που δήθεν θα συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας και θα συνδυαστεί με την παράταση της παραμονής των τουριστών στην πόλη. Επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο να ωραιοποιηθεί η κόλαση που δημιουργεί για τους εργαζόμενους η απελευθέρωση του ωραρίου ενώ αυτή η αντίληψη ουδεμία σχέση έχει με την ανάδειξη του πολιτισμού καθώς αντιμετωπίζει τους επισκέπτες ως εμπόρευμα και τον πολιτισμό ως μέσο αύξησης των κερδών.

Ο ΚΣΙΥ καταγγέλλει τη στάση του Εμπορικού Συλλόγου που με τις «λευκές νύχτες» στρώνει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Στην πράξη αποδεικνύεται αυτό που έγκαιρα ανέδειξε το σωματείο μας: ότι η δήθεν υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας στα λόγια χωρίς να λαμβάνονται δράσεις και βάζοντας αστερίσκους (π.χ. να ανοίγουν τα μαγαζιά αν έχει κρουαζιέρα) είναι λόγια του αέρα, βούτυρο στο ψωμί των μεγάλων αλυσίδων που επιδιώκουν να περάσουν αυτά τα μέτρα για να εκτοπίσουν τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους διεκδικώντας όλη την πίτα της αγοράς. Πολύ περισσότερο σήμερα που οι «λευκές νύχτες» βάζουν από το παράθυρο αυτό που επιχειρεί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας: την απελευθέρωση του ωραρίου και την ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Καλούμε τους εκατοντάδες εμποροϋπάλληλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα ξημερώματα. Δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλλει στον εμποροϋπάλληλο να δουλεύει μέχρι τα μεσάνυχτα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο για να οργανώσουμε τον αγώνα για:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες, με 3 απογεύματα κλειστά και με σταθερό ωράριο.
  • Υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα την Κυριακή
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • 8ωρο, 5ημερο, 40ωρο για τους εργαζόμενους.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ
ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!

28/7/2014