Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Απεργία και συγκεντρώσεις σήμερα για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας: Κοινός αγώνας εμποροϋπαλλήλων - αυτοαπασχολουμένων

Συγκεντρώσεις σήμερα Κυριακή 13 Ιούλη για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας πραγματοποίησαν οι εμποροϋπάλληλοι στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει ο κλάδος ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να ανοίγουν τα καταστήματα 52 Κυριακές το χρόνο, αρχικά σε 9 τουριστικές περιοχές με στόχο το μέτρο να επεκταθεί αργότερα σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησε κινητοποίηση με απεργιακή συγκέντρωση που ξεκίνησε το πρωί από την πλατεία Καπνικαρέας ενώ ακολούθησε πορεία στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Ερμού αλλά και στους γύρω δρόμους. Με ντουντούκες, συνθήματα, πανό αλλά και το μοίρασμα ανακοίνωσης ενημέρωσαν τον κόσμο για τα αιτήματά τους. Στο πλευρό τους  βρέθηκαν σωματεία, ΕΒΕ και Αυτοαπασχολουμένων που συσπειρώνονται στη δύναμη της ΠΑΣΕΒΕ, αλλά και εργατικά σωματεία. (Παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η ανακοίνωση σε μορφή PDF). 

Με σύνθημα «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία - να μην καταργηθεί η Κυριακή αργία» ξεκίνησε η ομιλία της Ντίνας Γκογκάκη, γγ του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η οποία τόνισε ότι «η κατάργηση της Κυριακής αργίας έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου». Και συνέχισε λέγοντας: «Καλούν τους εργαζόμενους στα ΗΟΝDOS να δουλέψουν και τις Κυριακές τη στιγμή που παραμένουν απλήρωτοι πάνω από 15 μήνες. Στους εργαζόμενους στα NOTOS που έχουν υποστεί 2 φορές το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας. Στους νέους εργαζόμενους στα H&Μ, στου ΖΑRA που αμείβονται με 200 και 300 ευρώ και σχολάνε στις 10.30 με 11 το βράδυ. Στους εργαζόμενους στα CARREFOUR MARINOPOYLOS που έχουν δεχτεί μειώσεις μισθών, τους έχουν κόψει τα επιδόματα και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι καθεστώς. Και ο κατάλογος είναι μακρύς», κατέληξε η Ντίνα Γκογκάκη.

Στην κινητοποίηση χαιρέτισε και ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του Σωματείου Μικρών Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Αυτοαπασχολουμένων Α' Αθήνας.


Στη Θεσσαλονίκη, η 'Eνωση Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή. Ακολούθησε πορεία στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Στο πλευρό τους βρέθηκαν σωματεία και Ενώσεις ΕΒΕ και Αυτοαπασχολουμένων που εντάσσονται στη δύναμη της ΠΑΣΕΒΕ, εργατικά σωματεία, σύλλογοι γυναικών στο πλαίσιο της ΟΓΕ και δυνάμεις του ΜΑΣ. Νωρίτερα πραγματοποίησαν απεργιακή περιφρούρηση. Μάλιστα κάτω από την παρέμβαση της κινητοποίησης πολλά ανοιχτά καταστήματα έκλεισαν και αρκετοί εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Έφη Πουρσαϊτίδου, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, ο Μάριος Ζούρκας, από το ΜΑΣ, που μετέφερε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον αγώνα τους, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Στη Λευκάδα, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν κινητοποίηση το πρωί, στον Άγιο Μηνά. Στο πλαίσιο της απεργιακής περιφρούρησης πέτυχαν να μην ανοίξουν το υποκατάστημα του LIDL και άλλα μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι ΕΒΕ και Αυτοαπασχολουμένων καθώς και άλλων εργατικών σωματείων. 

Ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ 

Η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, (ΠΑΣΕΒΕ ), καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Καλεί τους μικρούς εμπόρους να συσπειρωθούν στα σωματεία, τις τοπικές ενώσεις, στους εμπορικούς συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα για να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και μονοπωλίων.

Καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων να δυναμώσει την κοινή δράση μαζί με τους εργαζόμενους στο εμπόριο, με το αγωνιστικό, ταξικό κίνημα των εργαζόμενων.

Η κοινή δράση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων και η οικοδόμηση της συμμαχίας τους είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της επίθεσης, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά (Παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η ανακοίνωση). 

Δεκαήμερο Δράσης από τη Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ 


Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι τις 20 Ιούλη το δεκαήμερο Δράσης που διοργανώνουν τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο Εμπόριο, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Τα σωματεία της Αττικής προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 17 Ιούλη για τα ζητήματα της απλήρωτης δουλειάς και των συνθηκών εργασίας στο Εμπόριο. 

Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη την ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συνημμένα Αρχεία: 
Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Κυρ, 13/07/2014 - 13:53
Τελευταία Ενημέρωση: Κυρ, 13/07/2014 - 13:53