Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Πλήθος αντιδράσεων από σωματεία και φορείς για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας: Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ: Από σήμερα το 10ήμερο δράσης

Σε δεκαήμερο δράσης από σήμερα Πέμπτη 10 έως τις 20 Ιούλη προχωρά η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ με βασική επιδίωξη την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικά σε όλο τον κλάδο.


Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας μετά από την απόφαση της κυβέρνησης για λειτουργία 52 Κυριακές το χρόνο όλων των εμπορικών καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και σε Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κω, Σύρο, Μύκονο και Σαντορίνη. Την αντίθεσή τους εκφράζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, η Ενωση Λογιστών Αθήνας - Πειραιά, η ΄Ενωση Εμποροϋπαλληλων ν. Θεσσαλονίκης. Επίσης, η ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ιδιωτικού τομέα ν. Ζακύνθου, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας.


Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 9 Ιούλη, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων αποφάσισε να κηρύξει απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 13 Ιούλη ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για «πιλοτική» λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο.


Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ


«Παρά την κρίση μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να συσσωρεύουν κέρδη : "ΤΖΑΜΠΟ", "ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ", "ΜΕΤΡΟ ΑΕ", "ΜΑΣΟΥΤΗΣ", "ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ", "ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ", "ΠΕΝΤΕ ΑΕ", "ΙΚΕΑ", "ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ", "ΖΑΡΑΣ", "ΑΤΤΙΚΑ", "ESTEELODER", "GROUP 4 SEGURICOR", κ.α.


Την ίδια περίοδο ακόμα και σε αυτές τις επιχειρήσεις με την τεραστία κερδοφορία:


 • Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν άνεργοι, οι μισθοί και συνολικά οι αμοιβές των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες έπεσαν στα τάρταρα και εξακολουθούν να μειώνονται.
 • Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν και οι εργαζόμενοι εργάζονται όλες τις ημέρες τις εβδομάδας, όποτε θέλει ο εργοδότης σε συνθήκες εντατικοποίησης και χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας και η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσω δήθεν πιλοτικής εφαρμογής να καταργήσει εντελώς και παντού την κυριακάτικη αργία.
 • Για τους εργαζομένους και φτωχά λαϊκά στρώματα τα προϊόντα έγιναν ακριβότερα, οι αυξήσεις συνεχίζονται - δεν έχουν τελειωμό, η ποιότητα των προϊόντων υποβαθμίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
 • Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου (Σούπερ Μάρκετ), που ξεζουμίζουν εργαζόμενους και καταναλωτές, έχουν στην πράξη καταργήσει τους μεσάζοντες και προμηθεύονται τα προϊόντα τους απευθείας από τους παραγωγούς, εκμεταλλεύονται άγρια ένα μεγάλο μέρος των φτωχών αγροτών, των κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Αυτή είναι η ανάπτυξή τους, αλλά και η κρίση τους όλα αυτά τα χρόνια.


Κέρδη για τα μονοπώλια, τη μεγάλη εργοδοσία ντόπια και ξένη, ανεργία και φτώχεια για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.


Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία μας καλούν να κάνουμε ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες θυσίες.


Ενώ έτσι έχει η κατάσταση και οι μεγαλοκαπιταλιστές εργοδότες του κλάδου μας κερδοσκοπούν σε βάρος όλων των παραπάνω και στην ανάπτυξη και στην κρίση, η πλειοψηφία της ομοσπονδίας για μια ακόμα χρονιά ετοιμάζεται σε συνεργασία με τους εργοδότες να μειώσει τους μισθούς και να αυξήσει τα ωράρια εργασίας.


Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τώρα το παίζουν ανεξάρτητοι, ανένταχτοι, αλλά έχουν την ίδια γραμμή υποταγής και αποτελούν την πλειοψηφία στην ομοσπονδία συζητούν και πάλι υπογραφή συλλογικής σύμβασης με νέα μείωση μισθών.


Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ σε πρόσφατη συνεδρίαση της εκτιμώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικά σε όλο τον κλάδο αποφάσισε 10ημερο δράσης από 10 έως 20 Ιούλη σε όλην την Ελλάδα με βασική επιδίωξη την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου.


Για αυτό το 10 ήμερο θα περιλαμβάνει:

 • Ενημέρωση των εργαζομένων για τα ζητήματα της απλήρωτης δουλειάς, της κυριακάτικης αργίας, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων, του ασφαλιστικού με ανακοινώσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, πικετοφορίες στις γειτονιές με συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων.
 • Πρωτοβουλίες πίεσης σε εργοδότες και κυβέρνηση για την απλήρωτη δουλειά που υπάρχει στο κλάδο συνολικά και είναι μεγάλη, τις απολύσεις που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.
 • Πρωτοβουλίες κοινής δράσης με τα σωματεία των αυτοαπασχολουμένων της ΠΑΣΕΒΕ, των αγροτών της ΠΑΣΥ, των φοιτητών - σπουδαστών του ΜΑΣ, των γυναικείων συλλόγων της ΟΓΕ.

Σημαντικό ρόλο στη δουλειά μας θα παίξει η διαφώτιση των εργαζομένων στο κλάδο.

 • Συνεχίζουμε τη δουλειάς μας για τις ΣΣΕ κλαδικές και επιχειρησιακές απαιτώντας την υπογραφή τους με αυξήσεις.
 • Σε κάθε εταιρεία και ιδιαίτερα σε αυτούς τους επιχειρηματικούς ομίλους με τα απίστευτα κέρδη να απαιτηθεί η υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με επαναφορά των μισθών στα προ της προηγούμενης μείωσης επίπεδα.
 • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
 • Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
 • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
 • Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε όσους είναι απλήρωτοι για μήνες και είναι χιλιάδες.
 • Να σταματήσει κάθε συζήτηση από την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με μείωση μισθών και να απαιτηθεί η υπογραφή νέας σύμβασης με επαναφορά των μισθών στα προ μείωσης επίπεδα.

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ:

 • Να απαντήσουμε με οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου, με δυνάμωμα των συνδικάτων, να γίνουν πιο δυνατοί οι εργαζόμενοι απέναντι στους εργοδότες.
 • Μέτωπο ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Έξω οι εργοδοτικοί, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, τα τσιράκια των εργοδοτών από τα συνδικάτα.

Δυνατό ΠΑΜΕ παντού». 

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Πέμ, 10/07/2014 - 08:45

Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 10/07/2014 - 14:43