Τη
σταδιακή άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας προωθεί η κυβέρνηση
με τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς που θα καταθέσει στη
Βουλή και θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2014, οπότε και ανοίγει
διάπλατα ο δρόμος για την έναρξη των πλειστηριασμών ακόμη και για την
κύρια κατοικία λαϊκών οικογενειών.
Το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών. Για το μεταβατικό διάστημα του 2014 καθορίζονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ επιβάλλεται και η υποχρέωση καταβολής «ελάχιστης» μηνιαίας δόσης.
Χαρακτηριστικό το εμπαιγμού είναι το γεγονός ότι οι όροι και οι
προϋποθέσεις της «προστασίας» είναι οι ίδιοι ή και χειρότεροι ακόμη και
από τους διακανονισμούς που ήδη «προσφέρουν» οι τράπεζες στην πελατεία
τους, για να εξασφαλίσουν την είσπραξη όσων περισσότερων χρημάτων
μπορούν από τα λαϊκά νοικοκυριά.
- Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι μέχρι 200.000 ευρώ. Σήμερα το όριο είναι 300.000 ευρώ για τους άγαμους, 375.000 ευρώ για τους έγγαμους και 450.000 ευρώ για 4μελείς οικογένειες.
- Προστασία από πλειστηριασμούς θα έχουν οι δανειολήπτες με καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς φόρους και κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία) μέχρι 35.000 ευρώ το χρόνο. Μέχρι φέτος δεν υπήρχε εισοδηματικό κριτήριο.
- Η συνολική ακίνητη και κινητή περιουσία του δανειολήπτη πρέπει να είναι μέχρι 270.000 ευρώ, με καταθέσεις που δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προβλέπεται προσαύξηση 10% ια οικογένειες με 3 και περισσότερα προστατευόμενα παιδιά, για άτομα με αναπηρία πάνω από 67%. Μέχρι και φέτος δεν υπήρχε περιουσιακό κριτήριο.
- Κατά τη διάρκεια αναστολής του πλειστηριασμού οι δανειολήπτες υποχρεώνονται να καταβάλλουν ελάχιστη μηνιαία δόση ίση με το 10% του καθαρού μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 15.000 ευρώ και 20% για το επιπλέον εισόδημα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, η ελάχιστη καταβολή θα υπολογίζεται τουλάχιστον στο 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης.
Η συγκυβέρνηση επικαλείται το νομοθετικό πλαίσιο της παρεχόμενης προστασίας μέσω των δικαστηρίων (όπως από το λεγόμενο «νόμο Κατσέλη»), που θα παραμείνουν σε ισχύ και το 2014. Πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό, καθώς οι σχετικές διατάξεις είναι χειρότερες από τις δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν τη προστασία ανέργων και άλλων οικονομικών ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών.
Ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε να εννοηθεί ότι η ρύθμιση
έχει την ανοχή της τρόικας, αφού όπως είπε «κατατίθεται χωρίς να έχει
επιτευχθεί πλήρης συμφωνία αλλά και χωρίς τη ρητή της διαφωνία». Η
σταδιακή απελευθέρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έρχεται να
προασπίσει τα συμφέροντα των τραπεζών, καθώς μια απότομη μείωση της
τιμής των ακινήτων θα δημιουργούσε την ανάγκη πρόσθετης
ανακεφαλαιοποίησης.
Η ρύθμιση θα κατατεθεί αύριο Πέμπτη στη Βουλή και θα ψηφιστεί το Σάββατο από την Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Τετ, 18/12/2013 - 15:26
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 18/12/2013 - 21:48