Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Δίκη 35 στελεχών του Π.Α.ΜΕ.: Καταρρίφθηκαν η προβοκάτσια και το κατασκευασμένο κατηγορητήριο: Αθώοι κρίθηκαν χτες οι συνδικαλιστές, που, στις 30 Γενάρη 2013, συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Αθώους έκρινε τους 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ το Β' Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, καθώς στη δίκη που έγινε χτες καταρρίφθηκε παταγωδώς το κατασκευασμένο κατηγορητήριο που είχε στήσει σε βάρος τους η κυβέρνηση, με πραγματικό στόχο την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τον εκφοβισμό των εργαζομένων. Την ώρα της δίκης, το κτίριο 2 της Ευελπίδων ήταν γεμάτο μέσα και έξω από εργαζόμενους και συνδικαλιστές που συγκεντρώθηκαν, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κατηγορούνταν για «διατάραξη οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας» στο πλαίσιο της κινητοποίησης που είχαν οργανώσει Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, στις 30 Γενάρη 2013, στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ότι το ασφαλιστικό σύστημα «στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις».

Η κυβέρνηση προσπάθησε τότε να στήσει προβοκάτσια και να φορτώσει στους συνδικαλιστές την κατηγορία της πρόκλησης ζημιών στο γραφείο του υπουργού. Γι' αυτό το σκοπό, πολλές ώρες μετά την προσαγωγή των συνδικαλιστών από δυνάμεις καταστολής που εισέβαλαν στο κτίριο, το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε φωτογραφίες με καταστροφές, που υποτίθεται ότι έγιναν στη διάρκεια της διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ. Οπως αποδείχτηκε, όμως, από το φωτογραφικό υλικό, υπήρξε μια σταδιακή μετακίνηση των επίπλων στο γραφείο του υπουργού, που έγινε ώρες μετά την έξοδο των συνδικαλιστών από το κτίριο!

Στη διάρκεια της χτεσινής ακροαματικής διαδικασίας, ακόμα και οι μάρτυρες κατηγορίας - γραμματέας και υπάλληλοι του υπουργείου - δεν επιβεβαίωσαν στο ελάχιστο τις κατηγορίες που είχαν αποδοθεί στα στελέχη ΠΑΜΕ. Το γεγονός αυτό επεσήμαναν με έμφαση οι δικηγόροι υπεράσπισης των στελεχών του ταξικού κινήματος.

Από τη συγκέντρωση έξω και μέσα στα δικαστήρια
Ο Αγγελος Βρεττός, μετά το τέλος της δίκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από την ακροαματική διαδικασία και από όλους τους μάρτυρες, ακόμα και του υπουργείου, το κατασκευασμένο κατηγορητήριο κατερρίφθη ολοσχερώς και πανηγυρικά και κατεφάνη παραδειγματικά πως η δίκη είχε πολιτικά χαρακτηριστικά και στοιχεία για να χτυπήσει τους εργαζόμενους που πραγματικά αντιστέκονται».

Συκοφαντία χωρίς όριο
Με την κατάρριψη των κατηγοριών, αποκαλύφθηκε σε όλο της το μέγεθος η προβοκάτσια που προσπάθησε να στήσει η κυβέρνηση και την οποία αναπαρήγαγαν τα αστικά ΜΜΕ. Θυμίζουμε ότι μετά την προσαγωγή των στελεχών του ΠΑΜΕ και την κατασταλτική επίθεση ενάντια σε δεκάδες εργαζόμενους, στην είσοδο του υπουργείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου είχε δηλώσει: «Η επιδρομή στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, οι υλικές καταστροφές και οι απειλές εναντίον του Γ. Βρούτση, είναι πρακτικές που στοχεύουν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για τη χώρα».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για «οργανωμένη επιδρομή» και «προσπάθεια κατάληψης του υπουργείου Εργασίας με χρήση βίας». Κατέφυγε σε αισχρές συκοφαντίες, μιλώντας για «προπηλακισμούς» και «καταστροφές στη δημόσια περιουσία», ισχυριζόμενος ότι το ΠΑΜΕ «στήνει σκηνικό έντασης και βίας».

Μια μέρα μετά την κινητοποίηση, στις 31 Γενάρη, η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» φιλοξενούσε δηλώσεις του υπουργού, όπως ότι «αν δεν άντεχε η πόρτα στο γραφείο μου, τώρα μπορεί να μη μιλούσαμε. `Η βαριά τραυματισμένος θα ήμουν ή δεν ξέρω...».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι όσα λέει ακούγονται υπερβολικά και πως και στο παρελθόν έχουν γίνει καταλήψεις γραφείων, ο υπουργός απαντούσε με νέα ψέματα: «Εχουν γίνει, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν χτυπήσει αστυνομικούς που βρίσκονται στο γραφείο και τις κοπέλες που σηκώνουν τα τηλέφωνα (...) Αυτοί ήρθαν με ρόπαλα και με σκοπό να τα διαλύσουν όλα. Και το κατάφεραν. Το μόνο που δεν κατάφεραν ήταν να χτυπήσουν εμένα, γιατί κλειδώθηκα στο γραφείο και άντεξε η πόρτα...»!

Οπως αποδείχτηκε στην ακροαματική διαδικασία, όλα τα παραπάνω ήταν τερατώδη ψέματα, με στόχο να ενοχοποιηθεί το ταξικό κίνημα και να βγει λάδι η κυβέρνηση για τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της.

Πηγή: Ριζοσπάστης (Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11730)