Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Παιχνίδι με «κόκκινες γραμμές» που οδηγούν σε νέα μέτρα

Το παιχνίδι με «κόκκινες γραμμές» και το παζάρι για την έκταση των αντιλαϊκών μέτρων χαρακτηρίζουν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας που συνεχίζονται με δηλώσεις εκ του μακρόθεν. 

Σε σχόλιό του το ΓραφείοΤύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων και τα άλλα μέτρα, είναι οι αντιλαϊκές απαιτήσεις της τρόικας, όπως αντιλαϊκές είναι και οι λεγόμενες "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης, γιατί και οι δυο υπηρετούν την έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου. Γι’ αυτό τα μέτρα παλιά και νέα θα είναι μόνιμα, γιατί μόνιμος είναι ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που προϋποθέτει αυτά τα μέτρα, στην οποία ορκίζονται τόσο η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όσο και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου».


«Εθελούσιες» απολύσεις

Μετά την απογευματινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συρρικνώσει δραματικά την Αμυντική Βιομηχανία και οι απολύσεις θα γίνουν με την μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου», οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεπεράσουν τις 500.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι στο επόμενο διάστημα ίσως μπει και λουκέτο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ. Στο διάλογο με τους δημοσιογράφους ανέφερε:

«Δημοσιογράφος: Επιμένει η ελληνική πλευρά στον εξαγωγικό χαρακτήρα των Αμυντικών Συστημάτων;

Ι. Στουρνάρας: Ναι, επιμένει. Είπαμε σε ένα διάστημα μέσα θα κριθεί αν αυτό την κάνει βιώσιμη ή όχι.

Δημοσιογράφος: Στις απολύσεις στο χώρο αυτό;

Ι. Στουρνάρας: Θα υπάρχει μία συρρίκνωση με εθελούσια έξοδο».

Στην κυβερνητική σύσκεψη πήρε μέρος και ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος που δήλωσε ότι «είχαμε ένα ευρύτερο θεματολόγιο και φυσικό είναι να μας απασχολούν και τα ζητήματα των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και όλα αυτά. Μία γενική συζήτηση, που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί φωτίστηκαν πάρα πολλά σημεία. Όπως γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη μια ολόκληρη διαδικασία και εύχομαι σύντομα να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα, στα οποία προσβλέπουμε.»

Ανοιχτό το θέμα των πλειστηριασμών

Στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να νομοθετήσει διότι σε αντίθετη περίπτωση θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί. Στο διάλογο με τους δημοσιογράφους είπε:


«Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά ειδικά για τους πλειστηριασμούς, κ. Υπουργέ, η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει, εάν δεν καταλήξει έως το τέλος του χρόνου με την τρόικα για το καθεστώς προστασίας;

Ι. Στουρνάρας: Εάν δεν νομοθετήσει, σημαίνει ότι αίρονται, ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται, άρα πρέπει να νομοθετήσει.»

Από την πλευρά της η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι ότι το θέμα των πλειστηριασμών είναι από τα βασικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ο Σάιμον Ο' Κόνορ εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν αν και ανάφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις υποστήριξε πως στην Ελλάδα υπάρχει «συστηματική κατάχρηση» της προστασίας της πρώτης κατοικίας και σημείωσε ότι η Τρόικα δεν απαιτούν πλήρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών αλλά νομοθετικές αλλαγές για να προστατεύονται μόνο όσοι πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Για το θέμα των μαζικών απολύσεων θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για να απαλειφθεί η αναγκαία ως τώρα υπογραφή του υπουργού Εργασίας για γίνουν ομαδικές απολύσεις. Ωστόσο δεν αποκλείεται η τρόικα να επιμείνει σε μεγαλύτερες διευκολύνσεις των μαζικών απολύσεων.

Την Πέμπτη θα υπάρξει και νέα κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός την Τετάρτη θα είναι στις Βρυξέλλες για επαφές με αξιωματούχους της Κομισιόν με επίσημη ατζέντα της ανάληψη της προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Θέμα ΦΠΑ φαίνεται πως ανοίγει ξανά το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Θεωρεί πως πρέπει να επιστρέψει στο 23% από 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση καθώς, όπως υποστηρίζει, σε αντίθετη περίπτωση θα μεγαλώσει το δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών 

Κυβερνητικοί βουλευτές με δηλώσεις τους επιχειρούν να διευκολύνουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται οι ίδιοι να ψηφίσουν ή πως εκτιμούν ότι δεν θα ψηφιστεί στη Βουλή το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, μίλησε για κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής λέγοντας ότι «υπό τις συνθήκες που ζει η χώρα μετά από πολυετή ύφεση, ένα τέτοιο ζήτημα θα κινούσε μεγάλη κοινωνική αναταραχή», ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε πως προωθείται τροπολογία κυβερνητικών βουλευτών για τους πλειστηριασμούς.

Στο προσκήνιο παραμένει πάντα και το επιχείρημα της πτώσης της κυβέρνησης και που εμμέσως πλην σαφώς ανάφερε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως «η κυβέρνηση δεν θα πέσει· αν είναι να πέσει, προτιμώ να πέσει μαχόμενη».

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Δευ, 02/12/2013 - 22:03

Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 02/12/2013 - 22:09