Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Την πολιτική κατάργησης της Κυριακής αργίας συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Πέμπτης 26 Φλεβάρη, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του Εμπορίου καθώς και σωματεία αυτοαπασχολούμενων, με τον υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, καταθέτοντας το αίτημά τους που είναι Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, δηλαδή νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Σύμφωνα με τα σωματεία, ο υπουργός τους διεμήνυσε ότι θα εισηγηθεί στην Βουλή το άνοιγμα των καταστημάτων 5 Κυριακές τον χρόνο αντί για 7 που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση, επικαλούμενος ότι με αυτή την πρόταση συμφωνούν και εργοδοτικοί φορείς του εμπορίου, όπως η ΕΣΕΕ. Παράλληλα ο υπουργός έκανε λόγο για τις «τουριστικές περιοχές» και «τις τοπικές κοινωνίες» σε σχέση με το μέτρο. Ουσιαστικά δηλαδή ο υπουργός προανήγγειλε ότι και για το μέτρο αυτό η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα κινηθεί στα ίδια αντιλαϊκά χνάρια με αυτά της προηγούμενης συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω από το πάγιο αίτημά τους που είναι Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, για όλο τον χρόνο, δηλαδή νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης μεταξύ άλλων ανέφεραν:

«Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις υπηρεσίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αφού έχουν υποστεί τη συρρίκνωση του μεροκάματου, τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, την απλήρωτη εργασία, τα ωράρια λάστιχο, τη φοροληστεία, δηλαδή έναν κυκεώνα αντιλαϊκών, αντεργατικών μέτρων που τους ρημάζει τη ζωή, δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα από την προηγούμενη κυβέρνηση και τα μονοπώλια που αποφάσισαν την κατάργηση της Κυριακής αργίας.


Στόχος τους ήταν η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής εργασία, τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, το σπαστό ωράριο, το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους σε απόλυτη εξαθλίωση με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή τους ζωή, στην προσωπική τους ζωή, στο δικαίωμα να έχουμε ελεύθερο χρόνο για μας, για τα παιδιά μας, για την ξεκούρασή μας, για τη στοιχειώδη αναπαραγωγή της εργατικής μας δύναμης.

Με την κατάργηση της Κυριακής αργίας υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ο αφανισμός των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστημάτων, η ενίσχυση εμπορικών μονοπωλίων.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας αύξησε την ανεργία στο χώρο του Εμπορίου με άμεση επίπτωση ειδικότερα στη νεολαία και τις γυναίκες και άνοιξε το δρόμο για τις "λευκές νύχτες" που εφαρμόστηκαν από κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους σε συνεννόηση με τους δήμους, σε πολλές περιοχές πανελλαδικά. "Λευκή νύχτα" που υποχρέωνε εκατοντάδες εμποροϋπαλλήλους να δουλεύουν μέχρι τα ξημερώματα.

Την επιστολή υπογράφουν τα σωματεία:

  • Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
  • Σύνδεσμος Ιδ. Υπαλλήλων και Γραφείων
  • Σύνδεσμος Υπ/ων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά
  • Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δ. Αττικής
  • Σωματείο Εργαζομένων "LIDL" Ν. Αττικής
  • Σωματείο Εργ/ων Αφοί Κωσταντακάτου
  • Σωματείο Εργ/ων στην "PRAKTIKER HELLAS"
  • Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο Αθήνας»

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Πέμ. 26/2/2015 - -20:05