Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» - Σχόλιο του ΚΚΕ

Τη συνδρομή τού Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την εφαρμογή «σαρωτικών μεταρρυθμίσεων», δηλαδή ενός νέου κύματος αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να συσταθεί μια μόνιμη επιτροπή συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ, για την κατάρτιση ενός «Συμφώνου για την Ανάπτυξη», που θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στα πλαίσια των παζαριών για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους της, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ένα πρόγραμμα «γέφυρα», που θα περιλαμβάνει το 70% των μέτρων του μνημονίου, ενώ το άλλο 30% θα αντικατασταθεί από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση με τον Άνχελ Γκουρία, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν «κοινωνικό πρόσημο». Ωστόσο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι ένας ιμπεριαλιστικός οργανισμός, γνωστός για τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνουν οι εκθέσεις του.


Όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και η σημερινή, θα χρησιμοποιήσει ως «φύλλο συκής» την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. «Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν να πραγματοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τους προκατόχους του ότι είχαν δεσμεύσεις από την «οικονομική ολιγαρχία», καθώς και ότι έκαναν «απορρυθμίσεις» και όχι «μεταρρυθμίσεις».

Θέλοντας να χρυσώσει το χάπι για το γεγονός ότι ανάλογη συνεργασία είχε αναπτύξει και η προηγούμενη κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ότι αυτή τη φορά η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα γίνει όχι με βάση την «εργαλειοθήκη», αλλά τη «λαϊκή εντολή» και τις προγραμματικές δηλώσεις.

Εξυμνώντας τον στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που προϋποθέτει νέες θυσίες για τον λαό, για ακόμη μια φορά δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για την κυβέρνηση Ομπάμα. «Σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρώπη προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση με τη λιτότητα», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ δήλωσε πως βρίσκεται εδώ προκειμένου να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση τι πράττουν άλλες χώρες «που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα».

Σχόλιο του ΚΚΕ

Σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανακοινώνει στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, το γνωστό οικονομικό οργανισμό, που μόνιμα προτείνει αντιλαϊκά μέτρα και σφαγή δικαιωμάτων, ο λαός πρέπει να κουμπώνεται και να προετοιμάζεται για νέα αντιλαϊκή επίθεση. Άλλωστε σε μια "κανονική" καπιταλιστική χώρα, όπως αυτή που δήλωσε ότι επιδιώκει ο πρωθυπουργός, ανάπτυξη και κέρδη για το κεφάλαιο δεν συμβιβάζονται με ζωή με δικαιώματα για το λαό».

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Τετ, 11/02/2015 - 17:18