Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Ανακοίνωση Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Απαντάμε στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία με οργάνωση και ταξικό αγώνα

Ένα ακόμα κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και θράσους είχαμε πριν από λίγες μέρες σε εργασιακό χώρο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 23 Ιούλη, σε περιοδεία κλιμακίου του Σωματείου μας στο Σιδάρι, διαπιστώθηκε παραβίαση ωραρίου στο υποκατάστημα της εταιρείας ΔΗΜΗΤΡΑ. Παρά το ότι η ώρα ήταν 21:20 το υποκατάστημα παρέμενε ανοικτό για το κοινό και μάλιστα «έκοβε» αποδείξεις με ψεύτικη ώρα. Δεδομένου ότι το ωράριο των καταστημάτων το Σάββατο είναι μέχρι στις 20:00 το βράδυ, είναι ξεκάθαρη η παραβίαση του ωραρίου. Να σημειωθεί πως μετά από παρέμβαση του Σωματείου μας, το υποκατάστημα αναγκάστηκε να κλείσει.

Το φαινόμενο αυτό είναι σχεδόν καθολικό στις τουριστικές περιοχές, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στα ΔΗΜΗΤΡΑ. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από το 40ωρο της κλαδικής σύμβασης όλη τη θερινή περίοδο. Δηλαδή, απλήρωτες υπερωρίες για να αυξάνει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της η εργοδοσία. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η εργοδοσία των ΔΗΜΗΤΡΑ έχει δηλώσει επίσημα την πρόθεση της να προχωρήσεις σε μειώσεις μισθών. 

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρόκειται για έναν από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι μεγαλοεπιχειρηματίες επιδιώκουν την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Αυτή η επιδίωξη εντείνεται ακόμα περισσότερο λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματιών ομίλων και στο χώρο του εμπορίου. Αυτήν την επιδίωξη υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διάφορες κυβερνήσεις που πίνουν νερό στο όνομά της νομοθετώντας κατ’ εντολή των επιχειρηματιών (βλ. κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων).

Αυτή η ανάγκη των μεγαλοεπιχειρηματιών να αυγατίζουν συνεχώς τα κέρδη τους έρχεται σε σύγκρουση με την ανάγκη των εργαζομένων για ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Είναι επιτακτική η ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να βάλουμε φρένο σε αυτήν την κατάσταση, να μην δεχτούμε να ζήσουμε σαν σκλάβοι τον 21ο αιώνα. Τίποτα ποτέ δε μας χαρίστηκε. Τις όποιες κατακτήσεις είχαμε και χάσαμε το προηγούμενο διάστημα και αυτές που ακόμα μας έχουν απομείνει, τις κερδίσαμε με σκληρούς αγώνες, με αίμα. Τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να αναλογιστούμε ο καθένας το δικό μας μερίδιο ευθύνης και να δράσουμε όλοι μαζί. Δεν έχουμε άλλη ζωή για χάσιμο!

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες και το προσωπικό τους (Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν,  ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός) ετοιμάζονται για νέο χτύπημα στα εργασιακά από Φθινόπωρο, για νέα προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων και καταστολής των αντιδράσεών τους με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Ήδη, με τη βοήθεια των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στήνουν το παλιό σκηνικό του «κοινωνικού διαλόγου» για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού. Δεν πρέπει να τους περάσει.

Να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε όλο αυτά τα χρόνια της κρίσης σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Ο αγώνας μας μπορεί να είναι νικηφόρος, όταν είναι οργανωμένος, μαζικός με ταξικό προσανατολισμό και από το στόχαστρό του δε διαφεύγει ποτέ η αιτία όλων μας των προβλημάτων, που δεν είναι άλλη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

Διεκδικούμε:



  • επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τα δικαιώματά μας, ο κλεμμένος ιδρώτας και το αίμα μας δεν είναι περασμένα - ξεχασμένα
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς
  • επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων
  • προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας
  • να μπει φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων
  • να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές


Στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία δε μένουμε απαθείς!
Επικοινωνούμε και οργανωνόμαστε στο Σωματείο μας.



Έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, αυτοί δεν μπορούν να κερδίζουν χωρίς εμάς!