Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ανακοίνωση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την πρόθεση της εργοδοσίας των Δήμητρα market να μειώσεις τους μισθούς των εργαζομένων της


Καμία μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων στα 
super market Δήμητρα

Τις τελευταίες μέρες όλο και πιο έντονα έρχεται η πληροφορία στο Σωματείο μας, ότι η εργοδοσία των super market Δήμητρα, προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων της. Η πρόθεση αυτή έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο κερδοφορίας για την επιχείρηση, καθώς ακόμα και σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες του χώρου σε επίπεδο νομού.

Σύνηθες επιχείρημα των εργοδοτών, πριν τη λήψη σχετικών αποφάσεων, είναι η μείωση των κερδών των επιχειρήσεων. Στην πράξη, με αυτό το επιχείρημα οι εργοδότες καλούν τους εργαζόμενους ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ κι άλλο το ΥΣΤΕΡΗΜΑ τους-τις ΑΝΑΓΚΕΣ τους για να ΜΗΝ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ή ακόμα και να ΑΥΞΗΣΟΥΝ οι ίδιοι το ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ-ΚΕΡΔΗ τους! Παράλληλα, οι μειώσεις παρουσιάζονται στους εργαζόμενους ως αναγκαίο μέτρο για να αποφευχθούν δήθεν οι απολύσεις. Βάζουν δηλαδή τους εργαζόμενους να επιλέγουν το μικρότερο κακό, αν και η πείρα συνεχώς αποδεικνύει ότι η επιλογή του μικρότερου κακού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μεγαλύτερο, καθώς διαρκής επιδίωξη των μεγαλοεργοδοτών είναι η συνεχής αύξηση των κερδών τους με οποιοδήποτε κόστος και πάντα σε βάρος των αναγκών των εργαζομένων, άσχετα από την προέλευση της επιχείρησης (κερκυραϊκών, γενικότερα ελληνικών ή ξένων συμφερόντων). Δύο κόσμοι (της εργασίας και του κεφαλαίου) σε διαρκή σύγκρουση!

Στο νησί μας για παράδειγμα αυτήν την επιχειρηματολογία χρησιμοποίησαν τόσο ο όμιλος Λιμπάντζη για να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους των super market Sconto αφήνοντάς τους απλήρωτους και στη συνέχεια να επενδύσει τα υπερκέρδη που μάζεψε από αυτούς, σε άλλους πιο κερδοφόρους για τον ίδιο τομείς, όσο και η εργοδοσία των Public, που έκλεισε το υποκατάστημα στο Σολάρι, πετώντας στο δρόμο εργαζόμενους με το πρόσχημα ότι τα ΚΕΡΔΗ της από το συγκεκριμένο μαγαζί είχαν φτάσει MONO το 98% του στόχου!

Οι μεγαλοεργοδότες, στην προσπάθεια αναζήτησης ολοένα και μεγαλύτερου κέρδους, αξιοποιούν είτε στην περίοδο της ανάπτυξης είτε στην περίοδο της κρίσης όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, που εκφράζεται μέσα από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις αποφάσεις αυτές έχουν στηρίξει και υπερψηφίσει τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα εξαρτήματά τους) όσο και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και όλα τα κόμματα του "αστικού τόξου", που από κοινού ψήφισαν τον περασμένο Αύγουστο το τρίτο μνημόνιο, προσθέτοντάς το στα δύο προηγούμενα.

Ιδιαίτερες υπηρεσίες σε αυτήν την προσπάθεια προσφέρουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, από την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας (που όλο το προηγούμενο διάστημα «κάθιζε» τους εργαζόμενους στον καναπέ με αυταπάτες, ότι μια κυβερνητική εναλλαγή θα φέρει κάτι καλό για τους εργαζόμενους, χωρίς να κάνει το παραμικρό για να οργανώσει τον αγώνα τους ή βάζοντας εμπόδια όπου εκδηλώνονταν οργανωμένος αγώνας από τα ταξικά σωματεία) και την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (που στο παρελθόν υπέγραφε μειώσεις στις αμοιβές των εργαζομένων, ως το μικρότερο κακό) μέχρι την ξεπουλημένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Οι εργαζόμενοι των super market Δήμητρα δε θα πρέπει να χάσουν χρόνο. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία για το τι έχει συμβεί σε αντίστοιχους εργασιακούς χώρους και στο νησί μας. Πρέπει να οργανώσουμε τώρα τον αγώνα μας, απέναντι στις προσπάθειες της εργοδοσίας να μας κάνει φτηνότερους. Μέσα από το Σωματείο, με ταξικό προσανατολισμό και μαζικά, να εμποδίσουμε το νέο έγκλημα, που στρέφεται ενάντια στις ανάγκες μας, ενάντια στις ζωές μας και στις ζωές των παιδιών μας! 

Οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα όταν δίνονται οργανωμένα, με επιμονή, υπομονή, μαζικά και με ταξικό προσανατολισμό. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του τελευταίου διαστήματος στην ανακύκλωση των Ιωαννίνων και την αντίστοιχη του Ηρακλείου Κρήτης, όπου οι εργαζόμενοι, μετά από πολυήμερο αγώνα, με τη συμπαράσταση του Σωματείου τους, κατάφεραν να αποτρέψουν μειώσεις στους μισθούς τους και να υποχρεώσουν την εργοδοσία να ανακαλέσει απολύσεις.

Καλούμε τους συναδέλφους των super market Δήμητρα να μην υπογράψουν καμία ατομική σύμβαση και διεκδικούμε:


  • καμία ατομική σύμβαση και καμία μείωση μισθού
  • καμία απόλυση εργαζομένου
  • Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση
  • κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου
  • 8ωρο, 5ημερο, 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία
  • κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο
  • υπογραφή άμεσα υποχρεωτικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κάλυψη όλων των απωλειών



Δίνουμε πρώτη απάντηση με μαζική συμμετοχή
στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάη,
στις 10 το πρωί στο Σαρόκο, για να τιμήσουμε
την εργατική Πρωτομαγιά


Προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη 48ωρη
ΑΠΕΡΓΙΑ, όταν η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση
στη βουλή ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο