Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Κυβερνητικές διαρροές και διαψεύσεις για τη μορφή του χαρατσιού στα αγροτεμάχια

Τις δικές της διαρροές για τη μορφή του χαρατσιού στα αγροτεμάχια διαψεύδει η συγκυβέρνηση.

Μετά τη σύσκεψη, την Τρίτη, των εκπροσώπων των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών για το χαράτσι, τα σενάρια που διέρρευσαν έκαναν λόγο για φόρο ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια καθώς δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός της αξίας της γης.

Ο μέσος όρος του φόρου υπολογιζόταν περίπου στα 10-13 ευρώ το στρέμμα, με χαμηλότερη φορολόγηση για την άγονη γη, για δασικές εκτάσεις και βοσκότοπους και ανοδική κλιμάκωση ανάλογα με τη χρήση της γης, αν είναι κοντά σε οδικό δίκτυο, αν είναι παραθαλάσσια κλπ.

Οι διαρροές έλεγαν επίσης ότι ο στόχος για τις εισπράξεις από τα αγροτεμάχια ανεβαίνει από τα 500 στα 800 εκατομμύρια ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Η κυβέρνηση διαψεύδει προς το παρόν τα δημοσιεύματα με αυτές τις διαρροές, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις.

Προφανώς οι διαψεύσεις αφορούν τη μορφή του νέου χαρατσιού και όχι την ουσία, καθώς η φορολόγηση των αγροτεμαχίων είναι δεδομένη και μένει να καθοριστεί ο τρόπος.

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του προτείνει, μεταξύ άλλων, για τη νέα αντιλαϊκή φοροεπιδρομή στα ακίνητα:

Για τα φυσικά πρόσωπα

«Καθιέρωση αφορολόγητου στις 50 χιλ ευρώ. Θέσπιση προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με 8 έως 10 φορολογικούς συντελεστές από 1 τοις χιλίοις μετά τις 50.000 και ανώτερος συντελεστής 2% για αντικειμενικές αξίες από 3 εκατ. και πάνω».

Για τα Αγροτεμάχια

«Προτείνουμε τη διάκριση στους κατ' επάγγελμα αγρότες (περίπου 250 χιλ.) και στους μη (περίπου 500 χιλ.). Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων να γίνεται στη βάση ενός συστήματος αντικειμενικών αξιών με πρόβλεψη για αφορολόγητο με βάση έκταση και αξία.

Για την περίπτωση που οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν έγκαιρα τις αντικειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων - παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης γίνονται από την προηγούμενη χρονιά - τότε για τη μεταβατική περίοδο του 2014 μπορεί να εξεταστεί η περίπτωση της φορολόγησης κατά στρέμμα αλλά όχι με ενιαίο ποσό όπως πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών».

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Τετ, 15/05/2013 - 16:10