Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Φορολογικές δηλώσεις 2013: Μεθοδεύουν νέα χαράτσια

Το χαράτσι της αλληλεγγύης στα κάθε είδους εμφανιζόμενα λαϊκά εισοδήματα μεθοδεύεται από τη συγκυβέρνηση στο πλαίσιο κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κάθε είδους παροχές των ασφαλιστικών ταμείων σε χρήμα και επιδόματα - βοηθήματα στους ασφαλισμένους τους, που μέχρι και πέρυσι ήταν αφορολόγητα. Στις παροχές Υγείας που κάλυψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και για τις οποίες μεθοδεύεται το χαράτσι της «αλληλεγγύης»», περιλαμβάνονται ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, επιδόματα τοκετού, γυαλιά όρασης κ.ά.! Τα ποσά αυτά θα συναθροίζονται στα άλλα εισοδήματα, προκειμένου να υπολογίζουν και για αυτά την «εισφορά αλληλεγγύης» (1% στο κλιμάκιο 12.000-20.000 ευρώ, 2% στο κλιμάκιο 20.000-50.000 ευρώ). Ιδιαίτερα μεγάλες ανατιμήσεις επέρχονται για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους με εισοδήματα που κινούνται στα όρια της κλίμακας του φόρου «αλληλεγγύης». Με την προσθήκη και των ποσών αυτών, επέρχεται αλλαγή κλιμακίου και αυξημένος συντελεστής «αλληλεγγύης», που να σημειωθεί ότι εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος. Ειδικά για τα εισοδήματα από τόκους τραπεζικών καταθέσεων αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες δε θα δηλωθούν ποσά τόκων μέχρι 250 ευρώ.

Από φέτος είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή για όλους τους φορολογούμενους και από τους συνταξιούχους. Οι δικαιούχοι του «επιδόματος τέκνων» προκειμένου να πάρουν το «επίδομα» θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν προηγουμένως τη φορολογική δήλωση μαζί και το συνοδευτικό για τη συγκεκριμένη περίπτωση ειδικό έντυπο.

Στο μεταξύ,  αργά το απόγευμα ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis, για την υποδοχή των φορολογικών δηλώσεων. 
 
Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Παρ, 24/05/2013 - 19:28