Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Στον αέρα χιλιάδες οικογένειες που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς

Παρατείνεται η αγωνία χιλιάδων γονέων, καθώς ενόψει της νέας χρονιάς παραμένει ζητούμενο αν θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο παιδικό σταθμό.
Η κατάσταση επιγραμματικά έχει ως εξής:

1. Δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση δημοτικών και ιδιωτικών σταθμών από το ΕΣΠΑ, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε σταθμούς για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε αυτούς, χωρίς φυσικά να καλύπτει το σύνολο των αναγκών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεν τη συνέχιση της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών με 150 εκατ. ευρώ από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, δεν διευκρίνισε όμως: Ποια είναι αυτά τα προγράμματα κι αν όντως υπάρχει ενταγμένο σε αυτά το κονδύλι που υπόσχεται. Τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι, ακόμη κι αν υπάρχει το κονδύλι, θα μπορέσει να μεταφερθεί σε άλλο πρόγραμμα το ΕΣΠΑ. Και βεβαίως θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα καλυφθεί το σύνολο των αναγκών.

2. Σοβαρός είναι ο κίνδυνος να κλείσουν πολλοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί (σ.σ. υπενθυμίζουμε ότι πέραν των σταθμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, λειτουργούν δημοτικοί σταθμοί κυρίως με τροφεία).

Η χρηματοδότηση προς τους δήμους τα τελευταία χρόνια έχει περικοπεί κατά 60%, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες και στις υπηρεσίες που παρέχουν. Την ίδια δε ώρα η κυβέρνηση προβλέπεται να προχωρήσει σε νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι παιδικοί σταθμοί, με συνέπεια τη συρρίκνωση έως κατάργηση της υπηρεσίας αυτής και βεβαίως απολύσεις.

Να θυμίσουμε ότι ήδη από πέρυσι κάποιοι δήμοι - με την πολιτική παρότρυνση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) - είχαν προωθήσει τη ...λύση της σύστασης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Καλούσαν δηλαδή συμβασιούχους απολυμένους να λειτουργήσουν οι ίδιοι τους παιδικούς σταθμούς, λειτουργώντας ως εργολάβοι, μοιραζόμενοι δηλαδή τα έσοδα (βλέπε τροφεία) της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια κατεύθυνση θα δοθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για την προσεχή χρονιά.

Η ΚΕΔΕ φέρεται να αντιδρά στην εξέλιξη της κατάργησης των νομικών προσώπων των δήμων με το σκεπτικό ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε ήδη σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του». Το επιχείρημα αυτό επιβεβαιώνει την πολιτική του ανώτατου οργάνου της Τοπικής Διοίκησης υπέρ των δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται και αναδεικνύει εκ νέου το ...παράπονο της ΚΕΔΕ ότι ανάλογες περικοπές και συγχωνεύσεις δεν έγιναν και σε άλλους φορείς του Δημοσίου... Πολιτική που αναμένεται να επικυρωθεί στο συνέδριό της που ξεκινά την Πέμπτη στα Γιάννενα.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Τετ, 29/05/2013 - 20:50