Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος

Την Παρασκευή 9 Οκτώβρη 2015, πραγματοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας συμφιλιωτική διαδικασία (Ν. 176/90) μεταξύ του Σωματείου μας και της εταιρείας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ώστε να δοθούν εξηγήσεις από την εργοδοσία για τις προθέσεις της, ύστερα και από φήμες που παρουσιάζουν την εταιρεία να προσανατολίζεται στο κλείσιμο καταστήματός της και στην Κέρκυρα. Από την πλευρά της εταιρείας δεν προσήλθε ΚΑΝΕΙΣ.

Από την πλευρά του σωματείου τονίστηκαν τα εξής:

1. Η επιχείρηση ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ παρά την κερδοφορία της, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της και το μερίδιο που κατέχει στο εμπόριο τροφίμων, προχωράει χωρίς ενδοιασμούς στο κλείσιμο 20 καταστημάτων, όπως η ίδια κυνικά ομολόγησε στην τριμερή, που έγινε στην Αθήνα (στο Υπουργείο Εργασίας) στις 2 Οκτώβρη, φορτώνοντας στις πλάτες των εργαζομένων τα παιχνίδια των ανταγωνισμών μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων του χώρου για την εξασφάλιση όλο και μεγαλύτερου κέρδους και οδηγώντας με αυτό τον τρόπο 220 με 250 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στην ανεργία.

2. Την περίοδο της κρίσης η συγκεκριμένη επιχείρηση προχώρησε στην επένδυση πολλών κεφαλαίων, ακολουθώντας επιθετική πολιτική, για να διατηρήσει και να αυξήσει τα κέρδη και τα μερίδιά της στην αγορά, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με άλλες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο διάστημα προχώρησε στην εξαγορά των σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης στη Β. Ελλάδα, «Λάρισα» στη Θεσσαλία, «Αριάδνη» στην Κρήτη. Είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και απασχολεί 16.000 εργαζομένους πανελλαδικά. Η CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ αύξησε τη κερδοφορία της και μέσα στην κρίση, σαν αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, των μικρών παραγωγών-προμηθευτών και των καταναλωτών.

3. Το 2012 η εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους μείωση μισθών 5-10% αλλά «συμβιβάστηκε» με μείωση ύψους 6,7%. με βάση την πρόταση και τη σύμβαση που υπέγραψε τελικά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΡΙΣ. ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ και από το ΕΜΕΙΣ-πρώην συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ).

4. Ο πεσμένος τζίρος των καταστημάτων, που επικαλείται ως δικαιολογία η εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, έρχεται ως αποτέλεσμα των μεγάλων μειώσεων των μισθών των εργαζομένων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. 

5. Ζητήσαμε την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι από το κατάστημα που πιθανώς να κλείσει η εργοδοσία στην Κέρκυρα να μετατεθούν σε άλλο κατάστημα, να μη χάσει κανείς την δουλειά του και το μεροκάματό του, πλήρη αποζημίωση για όποιον εργαζόμενο δε θέλει να μετατεθεί.

Η εταιρεία έκανε για άλλη μια φορά αυτό που ξέρει να κάνει καλά, κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Μη δίνοντας απαντήσεις για το τι προτίθεται να κάνει, πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι θα αφήσουν να περάσει έτσι απλά το θέμα.

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι στο πλάι των εργαζομένων των σούπερ μάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και θα μπει μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, ώστε να αποκρουστεί οποιοδήποτε αντεργατικό σχέδιο της εργοδοσίας.