Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο στις 17 Απρίλη στις 8:30 το πρωί

Σε συγκέντρωση την Τετάρτη 17 Απρίλη στις 8.30 το πρωί έξω από το Νοσοκομείο Κέρκυρας καλεί η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων ανά την Ελλάδα από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. 

Καταγγέλλει την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης για την επίθεση στην υγεία του λαού που δεν έχει τέρμα και καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και πάλη. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ: 

«Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες, 

Η επίθεση στην υγεία του λαού όχι μόνο δεν έχει τέρμα, αλλά δυναμώνει συνεχώς, γίνεται πιο άγρια, με νέα χαράτσια, νέες περικοπές και πληρωμές για το λαό. Με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση υλοποιείται η στρατηγική της ΕΕ, που υπηρετεί τη διαρκή καταλήστευση του λαού και την ενίσχυση των μονοπωλίων. Με το νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ αφαιρούνται από τους ασφαλισμένους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο για δαπάνες Υγείας. 

ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ

Είναι ψέμα ο ισχυρισμός της συγκυβέρνησης ότι τα μέτρα παίρνονται για να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία, για να μη γίνουμε "σαν την Κύπρο". Η αλήθεια είναι ότι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και σε όλη την ΕΕ οδηγούν τους λαούς σε χρεοκοπία για να σωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που κινδυνεύουν από την κρίση και τον ανταγωνισμό.

Η τρικομματική συγκυβέρνηση και η ΕΕ προωθούν τη συρρίκνωση και δραστικό περιορισμό τόσο των δημόσιων μονάδων Υγείας όσο και των δημόσιων, δωρεάν παροχών Υγείας και Πρόνοιας.

Με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και των προϋπολογισμών των μονάδων Υγείας οι ήδη τραγικές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα θα μεγαλώσουν. Τα μειωμένα κονδύλια για εφημερίες, νυχτερινά και αργίες σημαίνουν ότι θα αυξηθεί η απλήρωτη εργασία. Θα αυξηθούν οι πληρωμές των ασθενών για εξετάσεις και φάρμακα καθώς και ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων και ανέργων.

Με τους νέους οργανισμούς προωθούν την κατάργηση 774 κλινικών και τμημάτων και το κλείσιμο χιλιάδων νοσοκομειακών κρεβατιών. Θα ανοίξουν έτσι το δρόμο για μαζικές απολύσεις υγειονομικών.

ΘΕΛΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ  - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΦΘΗΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Οι νέοι οργανισμοί είναι μέρος του σχεδίου "προσαρμογής" των δημόσιων μονάδων Υγείας στη λειτουργία με επιχειρηματικά κριτήρια. Δηλαδή ως επιχείρηση ΑΕ, που θα πρέπει να έχει έσοδα για να "αυτοσυντηρείται". Αυτό θα γίνει με το να γίνουμε φθηνότεροι οι εργαζόμενοι στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας και με την παραπέρα καταλήστευση των ασθενών και ασφαλιστικών ταμείων. Όσα νοσοκομεία δεν κρίνονται "βιώσιμα" θα κλείνουν. Όσοι εργαζόμενοι δεν αξιολογούνται "αποδοτικοί" και "υπάκουοι" θα απολύονται.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Ή ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ;

Παρόμοια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είτε έχουν μνημόνια είτε όχι. Είτε έχουν ελλείμματα, είτε όχι. Είτε έχουν ευρώ είτε όχι. Η αληθινή απάντηση είναι ότι η επίθεση στην Υγεία, στα δικαιώματα των υγειονομικών και των ασθενών αποτελεί ενιαία πολιτική όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Μπορεί όμως να υπάρξει πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία όσο υπάρχει επιχειρηματική δράση στην Υγεία; Aν περιορίσουμε τον αγώνα στο να μην κλείσει το νοσοκομείο, δεν απαντάμε στο πώς θα λειτουργεί το νοσοκομείο. 

Όταν και πάλι δεν θα έχει τα απαιτούμενα έσοδα, τότε θα οδηγηθεί σε κλείσιμο. Δεν είναι λοιπόν πολιτική υποκρισία να μιλάς για δημόσια, δωρεάν Υγεία και να μην πολεμάς ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία;

Μπορεί η Υγεία να αποτελεί "λαϊκό δικαίωμα" όταν τα μονοπώλια ελέγχουν την επιστημονική έρευνα και την παραγωγή του φαρμάκου; Όταν αυτό το "λαϊκό δικαίωμα" οι πολιτικές της ΕΕ το κάνουν εμπόρευμα; Τότε δεν πρέπει να πολεμήσεις ενάντια σε αυτές τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ που τις επιβάλλουν, ενάντια στο κεφάλαιο και το καπιταλιστικό κέρδος που τις γεννά;

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας η κατάσταση χειροτερεύει από μέρα σε μέρα, η έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα την εξουθένωση των εργαζομένων και την ταλαιπωρία των ασθενών καθημερινά. Εξαιτίας αυτού κάποιες κλινικές δεν μπορούν να βγάλουν εφημερίες όλες τις ημέρες του μήνα και καλούν ιδιώτες ιατρούς να γνωματεύσουν ή να εξετάσουν τους ασθενείς. Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της εσκεμμένης αποδυνάμωσής τους. Επίσης πολλά είναι τα χρωστούμενα δεδουλευμένα που αναγκάζουν τους γιατρούς να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας. Η διοίκηση του Νοσοκομείου υλοποιεί βήμα βήμα όλες τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα του λαού. 

ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ "ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ"

Για να έχουμε νίκες, χρειάζεται η ανάπτυξη επίμονου και μαχητικού αγώνα μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τους φορείς των σπουδαστών των Σχολών Υγείας, τα συνταξιουχικά σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους φορείς των φτωχών ΕΒΕ και αγροτών, όλων αυτών που πλήττονται από την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Η συγκέντρωση στις 17 Απρίλη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Τα σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ θα είναι εκεί, στην πρώτη γραμμή. Για αγώνες ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τη συγκυβέρνηση, την ΕΕ και τα μονοπώλια. Για να ξεκινήσει άμεσα η αντεπίθεση των εργαζομένων, για να απαιτήσουμε:

Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε προσωπικό όλων των κλάδων στο ΓΝ Κέρκυρας και σε όλα τα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού. Μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση συμβασιούχων και επικουρικών. Καμία διαθεσιμότητα - απόλυση.

Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων όλου του προσωπικού, υπερωριών και εφημεριών.

Πλήρης κάλυψη των εργαστηρίων με αναλώσιμο υλικό προκειμένου να διενεργούνται όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Να σταματήσουν οι περικοπές στους μισθούς των γιατρών, στις εφημερίες και στις υπερωρίες.

Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικής, τμήματος ή ολόκληρης δημόσιας μονάδας Υγείας - Πρόνοιας. Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα. Να ανακληθούν οι περικοπές στους μισθούς. Συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις.

Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημοσίων μονάδων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, να επιστραφούν τα κουρεμένα αποθεματικά.

Να καταργηθούν οι πληρωμές από τους ασθενείς. Δωρεάν περίθαλψη όλων των ανέργων.

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους».