Με αφορμή την προσπάθεια της κυβέρνησης να σύρει τους αγρότες σε διάλογο - απάτη στην Επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση επιτίθεται στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, ενώ προετοιμάζει κλίμα ανοιχτής καταστολής.
Σε κύριο άρθρο, που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» γράφει ότι εξαντλούνται τα περιθώρια να υπάρξει «δημοκρατική διέξοδος» και ότι αν οι αγρότες δεν προσέλθουν στο διάλογο, τότε «η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και την ευθύνη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα».
Μάλιστα, δεν απειλεί μόνο με κρατική καταστολή, αλλά προσπαθεί να ενεργοποιήσει και τον «κοινωνικό αυτοματισμό».
Γράφει συγκεκριμένα ότι καθήκον της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι «να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι να μπορούν να απολαμβάνουν δίκαια τους κόπους τους».
Δηλαδή, προσπαθεί να στρέψει τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα εναντίον των μικρομεσαίων αγροτών, να πετύχει αυτό που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια.
Αυτή είναι η μία πλευρά της τακτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση συνολικά απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Η άλλη έχει να κάνει με την προσπάθειά της να απαξιώσει τις οργανωμένες λαϊκές αντιδράσεις, ακόμα και να τις ταυτίσει με τις ενέργειες μιας μικρής μερίδας, που παρεμβαίνει στο κίνημα και αξιοποιείται ποικιλοτρόπως, για να συκοφαντηθούν, ακόμα και να χτυπηθούν οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες.
Έτσι, αμέσως μετά τη γενική απεργία της περασμένης Πέμπτης και τα μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση είδε «άνευρες» κινητοποιήσεις, τις οποίες μάλιστα «διευκόλυνε» η εργοδοσία.
Προσπάθησε, και μ' αυτόν τον τρόπο, από τη μια, να υποβαθμίσει την πετυχημένη απεργία και, από την άλλη, να παρουσιάσει την κινητοποίηση χιλιάδων λαού σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης μερίδων του κεφαλαίου, που αξιοποιούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για να «αποσταθεροποιήσουν» την κυβέρνηση.
Μάλιστα, εμφανίζει τον εαυτό της να δίνει μάχη με το κατεστημένο και τη διαφθορά, για να πει ότι τα μεγάλα συμφέροντα παρεμβαίνουν, για να την αποσταθεροποιήσουν και ότι μ' αυτόν το σκοπό κινητοποιούν τους εργαζόμενους!
Είναι βρώμικη η προσπάθεια της κυβέρνησης, ιδιαίτερα όταν έχει αποσπάσει τις ευλογίες του ΣΕΒ στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και όταν ξέρει καλά ότι η προετοιμασία της απεργίας πολεμήθηκε σκληρά από την εργοδοσία, ενώ η τρομοκρατία κορυφώθηκε ανήμερα της κινητοποίησης και συνοδεύτηκε ακόμα και με απολύσεις απεργών τις επόμενες μέρες.
Όσο για τους «ακραίους», τους οποίους επικαλείται η κυβέρνηση, για να συκοφαντήσει τους μαζικούς αγώνες, το κίνημα έχει πείρα από τέτοιες πρακτικές. Τις ίδιες εφάρμοσαν και οι προηγούμενοι, για να φτιάξουν κλίμα καταστολής, ακόμα και για να στήσουν προβοκάτσιες.
Πάντως, υπάρχει ένα σημείο στο άρθρο της «Αυγής» με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα. Είναι εκεί που γράφει ότι «σε καμιά περίπτωση το νομοσχέδιο πριν γίνει τελικά νόμος δεν θα είναι ίδιο με εκείνο στην αρχική μορφή του. Γι' αυτό, άλλωστε, αποκαλείται σχέδιο νόμου».
Πράγματι, το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή δεν θα είναι ίδιο με το αρχικό σχέδιο, αλλά πολύ χειρότερο! Γι' αυτό πρέπει τώρα να κλιμακωθεί ο αγώνας για την απόσυρσή του. Γι' αυτό χρειάζεται να πέσει στο κενό κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, να τους διασπάσει, να τους συκοφαντήσει.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψή μας», του «Ριζοσπάστη», Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016.