Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Εκτεταμένες ζημιές και εγκατάληψη στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο

ΑΓΡΟΣ - ΑΣΠΙΩΤΑΔΕΣ
Την Τρίτη 10/03/2015 κλιμάκιο του ΚΚΕ από τους Θ.Γουλή, περιφερειακό σύμβουλο και Σπ. Κρασάκη μέλος Τ.Ε. Κέρκυρας τους ΚΚΕ, επισκέφτηκε πολλά σημεία του κεντρικού επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου του πρώην δήμου Αγ. Γεωργίου. Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν δρόμους στους Χωρεπισκόπους, Καστελλάνους Γύρου, Αρκαδάδες, Πάγους, Ασπιωτάδες και Αγρό. Παραβρέθηκαν και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων των Χωρεπισκόπων, Καστελλάνων Γύρου και Αγίου Αθανασίου καθώς και κάτοικοι των χωριών.

Υπάρχουν πολλές και εκτεταμένες ζημιές στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο. Σε ορισμένα σημεία οι δρόμοι έχουν υποστεί καθίζηση, κατολίσθηση μέχρι και ένα μέτρο, ενώ στον δημοτικό δρόμο Πάγων-Ασπιωτάδων ο δρόμος έχει διαλυθεί σε δύο τμήματα του ολοσχερώς και είναι αδύνατη η διάβασή του με οποιοδήποτε μέσο. Σοβαρές ζημιές έχουν γίνει στους δημοτικούς  δρόμους στους Καστελλάνους Γύρου, στο Δροσάτο, στους Αρμενάδες, στον Άγιο Αθανάσιο και στο κεντρικό επαρχιακό δρόμο Καστελλάνων Γύρου-Αγρού- Αγ. Αθανασίου-Μεσαριάς.

Οι κατολισθήσεις είναι σε πολλές εκατοντάδες τετραγωνικά πάνω, γύρω και κάτω από τους δρόμους. Οι καταστροφές στα σημεία του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου αποκάλυψαν πολλές κακοτεχνίες στις κατασκευές και επιδιορθώσεις των δρόμων – ανυπαρξία καναλιών παροχέτευσης των νερών. Σοβαρές και επικίνδυνες ζημιές έχουν προκληθεί σε σπίτια και οικογενειακές επιχειρήσεις  και στο υδρευτικό δίκτυο των χωριών (ιδιαίτερα στο Δροσάτο έχει καταστραφεί ο κεντρικός υδρευτικός αγωγός).

Στους εκπροσώπους του ΚΚΕ τονίστηκε με έμφαση ότι μέχρι τώρα, από το Δήμο δεν έχει γίνει καμία τεχνική παρέμβαση και έχουν μείνει μόνο στα λόγια. Παράλληλα παρέμβαση που έκαναν οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας με εργολάβο σε τρία σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου (στους Καστελλάνους και στο δρόμο προς Πάγους) κατέρρευσαν σε λίγες μέρες ακριβώς γιατί ήταν πρόχειρες. Τα προβλήματα έχουν προκύψει σε σοβαρό βαθμό από τις 22/2/2015 και η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του πρώην Δήμου Αγίου Γεωργίου έστειλαν έγγραφο προς Δήμο και Περιφέρεια για άμεση εγκατάσταση εργολάβων στις πληγείσες περιοχές, μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες  ενέργειες.

Απαιτείται άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση του υδρευτικού δικτύου και την προσβασιμότητα των δρόμων χρειάζεται σταθερή ημερήσια παρέμβαση για τις κατολισθήσεις γιατί είναι φαινόμενο που εξελίσσεται καθώς και άμεση σηματοδότηση όλων των δρόμων.

Η αποκατάσταση του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου απαιτεί μελέτη και πολλαπλές παρεμβάσεις (τοιχία, γεφύρια, παροχέτευση των νερών, σταθερή υποδομή πριν τη τοποθέτηση της ασφάλτου) είναι δουλειά που πρέπει να αρχίσει τώρα. Χρήματα υπάρχουν στη περιφέρεια για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής και τα τοπικά συμβούλια να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν σωστή αποκατάσταση όλων των ζημιών.

11-03-2015
Γραφείο τύπου 
της Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ

ΑΓΡΟΣ - ΑΣΠΙΩΤΑΔΕΣ
ΒΑΤΩΝΙΕΣ - ΠΑΓΟΙ
ΒΑΤΩΝΙΕΣ - ΠΑΓΟΙ
ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΙ
ΑΓΡΟΣ - ΑΣΠΙΩΤΑΔΕΣ