Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας: ανακοίνωση κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 3 Απρίλη και κινητοποίηση την Κυριακή των Βαΐων από τον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτελεί πάγιο αίτημα μεγαλεμπόρων, πολυεθνικών εταιρειών και των μονοπωλίων. Εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΑΣΑ για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και της αγοράς, συνδέεται με την οδηγία της ΕΕ  για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας  αποτελεί κομμάτι ενός παζλ  αντιλαϊκών ρυθμίσεων, με στόχο τη μείωση του μισθού εργασίας των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, την πιο γρήγορη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του μεγάλου κεφαλαίου στο εμπόριο και το ξεκλήρισμα των μικρών αυτοαπασχολούμενων, για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους και μεριδίου της αγοράς.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν οδηγεί σε «τόνωση της αγοράς», δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν «εξυπηρετεί τους καταναλωτές», που είμαστε εμείς, οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας, και δε δημιουργεί θέσεις εργασίας, αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι στον κλάδο μας, όπως και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιοι, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ, voucher. Άλλωστε, ο κλάδος του εμπορίου είναι ο δεύτερος κλάδος μετά τις κατασκευές σε απώλειες θέσεων εργασίας.

Η ευελιξία στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων, που συνδυάζεται με το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας του εμπορίου, βάζει στο στόχαστρο πρώτα και κύρια το δικαίωμα στη μητρότητα, τον ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου, το αναφαίρετο δικαίωμά του για προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή, εξαντλεί σωματικά και ψυχικά τον εργαζόμενο.

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων  πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στην πάλη για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, ενημερώνοντας τους συναδέλφους, καλώντας τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, οργανώνοντας κινητοποιήσεις σε συντονισμό με το σωματείο αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και άλλους φορείς του ταξικού κινήματος. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή υπογραφών από εργαζόμενους και φορείς με στόχο την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο επιδίωξε συνάντηση με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη ζητώντας πρακτικά μέτρα, ώστε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές, αρχής γενομένης από την Κυριακή των Βαΐων στις 5/4. Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια της περιφέρειας να δημιουργήσει κλίμα αναμονής σχετικά με τη δήθεν νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται για συνειδητό αποπροσανατολισμό τη στιγμή που η συγκυβέρνηση δήλωσε ξεκάθαρα δια στόματος του Υπουργού Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, ότι το απαράδεκτο καθεστώς θα συνεχιστεί με τη μόνη διαφορά ότι οι 7 Κυριακές θα γίνουν 5. Ο εμπαιγμός της συγκυβέρνησης είναι προκλητικός, καθώς όχι μόνο δεν  υλοποιεί την νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων, αλλά αφήνει ανοικτό το δρόμο και για τις 52 Κυριακές, για τις λεγόμενες τουριστικές περιοχές, όταν τουριστική περιοχή έχει χαρακτηριστεί όλη η Ελλάδα.


Η κυβέρνηση λοιπόν δεν προβάλλει καμία αντίσταση στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, παζαρεύει με τους μεγαλεμπόρους, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτών και όχι για τους εμποροϋπαλλήλους, που υφίστανται την εκμετάλλευση μέσα στα εμπορομάγαζα.

Από τα συνθήματα και τις κούφιες φράσεις της για κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις πρώτες μέρες ανάληψης της κυβέρνησης, τώρα όχι μόνο τα μαζεύει, όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο οι οποίες στην πορεία έγιναν 8 (28 Δεκέμβρη 2014), αλλά ανοίγει συζήτηση, ώστε να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα ίσως και για τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους.

Στον εμπαιγμό κυβέρνησης και εργοδοσίας απαντάμε
με απεργιακή κινητοποίηση την Κυριακή 5 Απρίλη 2015

Διεκδικούμε:

Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας,
για όλα τα καταστήματα, όλο το χρόνο
Να το περάσει τώρα η κυβέρνηση με νόμο στη Βουλή

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους μας να δώσουν μαχητική απάντηση στον εμπαιγμό εργοδοσίας και κυβέρνησης, να μην τους επιτρέψουμε να παζαρεύουν πάνω στην πλάτη μας για
7 ή 5 ή κάποιες Κυριακές το χρόνο, να συζητήσουμε στους χώρους εργασίας, να αποφασίσουμε σπάζοντας τις αυταπάτες και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΠΡΙΛΗ στις 18:00 στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 10:00, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ