Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Απολύσεις στο υποκατάστημα των Public στο Σολάρι παρά τις διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας για το αντίθετο: Ανακοίνωση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Η διεύθυνση της επιχείρησης Public, αφού καθυστέρησε για μια βδομάδα το κλείσιμο του καταστήματος στο Σολάρι, κάτω από το βάρος της διάστασης που πήρε το θέμα και προεκλογικά, χάρη στην κινητοποίηση των εργαζομένων και του Σωματείου Ιδ. Υπαλλήλων, έδωσε συνέχεια στο θέμα προχωρώντας στην απόλυση 5 εργαζομένων, παρά τις υποσχέσεις για τη μεταφορά όλου του προσωπικού στο κατάστημα στο κέντρο της πόλης.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει αυτό που τόνισε από την πρώτη στιγμή το σωματείο μας, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επαναπαυτούν, δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις προτάσεις της εργοδοσίας για απορρόφηση τους από το άλλο κατάστημα αλλά να δυναμώσουν τον αγώνα τους, επιδιώκοντας το συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, για να επιβάλλουν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, χωρίς καμία μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων τους. Άλλωστε αυτό που αποδείχτηκε περίτρανα και σε αυτήν την περίπτωση, είναι ότι οι μεγαλοεργοδότες υπολογίζουν μόνο τους αριθμούς και τα κέρδη τους, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Επίσης, το γεγονός ότι η εργοδοσία προχώρησε στις απολύσεις από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης δείχνει ότι δεν αισθάνεται καμία πίεση από αυτήν την αλλαγή και επιβεβαιώνει, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε νέους και παλιούς σωτήρες. Αυτό που μπορεί να βάλει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία είναι μόνο ένα μαζικό, μαχητικό εργατικό κίνημα.

Επιπλέον, οι εργοδότες έχουν στα χέρια τους όλους τους αντεργατικούς νόμους που επεξεργάστηκαν και ψήφισαν από κοινού όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και με τη στήριξη της ξεπουλημένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (δυνάμεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ). Αυτούς τους νόμους αξιοποιεί και η εργοδοσία των Public, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων με μισθούς πείνας, επιδιώκοντας παράλληλα να πάρουν στα χέρια τους όλη την πίτα της αγοράς, εκτοπίζοντας τους μικρούς επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στα Public συνολικά θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Οι ορέξεις των εργοδοτών για κέρδος δεν έχουν τελειωμό και σε αυτό το πλαίσιο η επιχείρηση θα δώσει και νέα συνέχεια στην υπόθεση. Η εξέλιξη αυτή αφορά όλους τους εργαζόμενους και στα δυο υποκαταστήματα. Επιβεβαιώθηκε ότι οι μειωμένες απαιτήσεις, η ανοχή και η αναμονή δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά τους καθιστούν πιο ευάλωτους και ανυπεράσπιστους. Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του αυτήν την επίθεση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από την οργάνωση του αγώνα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα: για την ανεργία δεν ευθύνονται οι διεκδικήσεις και οι αγώνες αλλά το κυνήγι του κέρδους. Τώρα, χωρίς καμία αναβολή να οργανωθούν και να ενισχύσουν το ταξικό σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Για την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων με όλο το λαό. Δε θα συνηθίσουμε να ζούμε με ψίχουλα!

Κέρκυρα 26-1-2015