Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Αξιολόγηση-Αυτοαξιολόγηση και κυβερνητικοί συνδικαλιστές: «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις» τρέχουν να αξιολογηθούν...

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κέρκυρας χαιρετίζει την αγωνιστική στάση των συλλόγων διδασκόντων, που με τη  στάση τους ματαίωσαν τις διαδικασίες αξιολόγησης με καθολική απεργία – αποχή, ματαίωσαν τις συνεδριάσεις της «αυτοαξιολόγησης».

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των διευθυντών σχολικών μονάδων και προϊσταμένων Νηπιαγωγείων. Στα πλαίσια αυτά καλούνται ένας – ένας να περάσουν από τα γραφεία εκπαίδευσης, όπου μέσα σε ένα κλίμα..... χαλαρότητας τους διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια απλή και τυπική διαδικασία!!!!

Αξιοσημείωτη είναι εδώ η στάση συνδικαλιστικών στελεχών των παρατάξεων ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ και εκλεγμένων στο ΔΣ του Συλλόγου, που στις δημόσιες εμφανίσεις τους ήταν «λαύροι» κατά της αξιολόγησης, δήλωναν ότι θα παραιτηθούν και δε διαφώνησαν με την απόφαση της ΔΟΕ για απεργία – αποχή. Τώρα, στην ουσία υλοποιούν (ή στην καλύτερη «κάνουν τα στραβά μάτια») την  αξιολόγηση - αυτοαξιολόγηση συμμετέχοντας σε όλες τις διαδικασίες της (συμπλήρωση φορμών, επιμόρφωση αυτοαξ/σης, συγκρότηση ομάδων, ευρωπ. προγράμματα κλπ). Είναι οι ίδιοι, (όπως και οι δύο πρόσφατα εκλεγμένοι αιρετοί οι οποίοι  δεν φαίνεται να κρατούν διαφορετική στάση), που εμφανιζόμενοι είτε ως “ανεξάρτητοι” είτε ως “έμπειροι” “γνώστες των προβλημάτων”,  υφάρπαξαν την ψήφο των συναδέλφων, με το επιχείρημα ότι δήθεν αυτοί μπορούν να υπερασπιστούν καλύτερα τα συμφέροντα των συναδέλφων απέναντι στις αυθαιρεσίες της διοίκησης- εργοδοσίας. Τώρα στην πρώτη ευκαιρία γίνονται  η αιχμή του δόρατος στην υλοποίηση της αξιολόγησης και συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής, των οδηγιών της ΕΕ .

Επιβεβαιώνεται η θέση του ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ για το ρόλο που θα παίζουν τα στελέχη εκπαίδευσης στο “νέο σχολείο”. Για το λόγο αυτό (και όχι από εμπάθεια ή ζηλοφθονία) από την αρχή το ΠΑΜΕ κάλεσε σε μαζικές παραιτήσεις  Διευθυντών.  Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των άλλων παρατάξεων (ΔΑΚΕ- ΔΗΣΥ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) που στη λογική της διαχείρισης ισχυρίζονταν ότι θα το πολεμήσουν, είτε από «μέσα», είτε με διάλογο με τα στελέχη εκπαίδευσης, αποπροσανατολίζοντας ουσιαστικά τον αγώνα των εκπαιδευτικών. Εκ του αποτελέσματος τώρα πια φαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει "κίνημα στελεχών" κι  ας πάψουν να σπέρνουν  αυταπάτες.


Πολλά σχολεία του νομού μας ματαίωσαν τις συνεδριάσεις, και μπροστά στον κίνδυνο της συνολικής απόρριψης της αυτοαξιολόγησης, πολλοί διευθυντές σχολείων,  καλούσαν τους συναδέλφους να συνεδριάσουν εκ νέου να αλλάξουν την αρχική τους απόφαση, για να μπορούν να αναρτήσουν τα σχέδια δράσης στο Παρατηρητήριο. Προσπαθούσαν να “εκβιάσουν” συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων με  επιχειρήματα όπως: αν δεν το κάνετε θα είστε οι ίδιοι έκθετοι απέναντι  στη διοίκηση και στο νόμο, ότι θα υπάρξουν συνέπειες και θα είστε οι πρώτοι που θα αξιολογηθείτε, ενώ στους αναπληρωτές λέγανε ότι θα χάσουν τα μόρια για τον διορισμό τους.

Γιατί τρομοκρατούν ή εκβιάζουν αλήθεια τους συναδέλφους; Ο λόγος είναι προφανής: Το ΥΠΑΙΘ στα πλαίσια της δημιουργίας “κουλτούρας αξιολόγησης”, προτρέπει τα στελέχη εκπαίδευσης να εκβιάσουν αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων σύμφωνες με την αυτοαξιολόγηση, προτείνοντάς τους ως «έπαθλο» τη θετική αξιολόγησή τους στις επικείμενες κρίσεις,. Τη “θεσούλα” τους λοιπόν πάνε να σώσουν και τίποτε άλλο και μπροστά στη “θεσούλα” δεν διστάζουν να κυλίσουν σε αυταρχικά μονοπάτια. Τα παραδείγματα πανελλαδικά δεν είναι λίγα.

Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν κάθε σχετικό περιστατικό. Κάθε εκβιασμός ή παραβίαση των αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων πρέπει να καταγγελθεί επώνυμα. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς από όποια θέση κι αν βρίσκονται να μη συμμετέχουν σε καμία διαδικασία αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης. Οι αποφάσεις του Συλλόγου, της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ καλύπτουν πλήρως την αποχή τους.

Από τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης και από τη στάση των συνδικαλιστικών παρατάξεων απέναντι σ’ αυτή, πρέπει ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα. Δεν μπορεί κανένας να είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».

Καλούμε τους διευθυντές-προϊστάμενους/ες, να απέχουν από κάθε διαδικασία αξιολόγησης (ενημέρωση, κατάθεση portfolio, συνέντευξη κλπ). Είναι αυτονόητο ότι η αποχή που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ και η ΑΔΕΔΥ τους καλύπτει και αυτούς.

Το ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Κέρκυρας θα προτείνει στο επόμενο ΔΣ του ΣΕΠΕ Κέρκυρας,  να παρθεί απόφαση διαγραφής των στελεχών εκπαίδευσης (Περιφερειακό Διευθυντή, Διευθυντή Εκπ/σης και Σχολικών συμβούλων) από το σωματείο για την στάση τους όλο αυτό το διάστημα. Επίσης θεωρούμε ότι συνάδελφοι - εκλεγμένοι στο ΔΣ του Συλλόγου που συμμετείχαν στις διαδικασίες της αξιολόγησης δεν μπορεί να είναι μέλη του ΔΣ - δεν μπορούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των συναδέλφων.

Οι συνάδελφοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους! Εμείς δηλώνουμε ότι δεν κάνουμε πίσω: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ

Ο ανυποχώρητος αγώνας όλων μαζί είναι η λύση!  Η τρομοκρατία τους ΔΕΝ θα περάσει!

Κέρκυρα, 18-12-2014