Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

Απολογισμός για τη λευκή νύχτα

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΠΑΓΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ – ΕΜΠΟΡΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ

Για να κάνουμε ταμείο να δούμε ποιο το κέρδος από τη «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» της Πέμπτης 31 Ιουλίου.

Η «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» άνοιξε το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου με παραπέρα απλήρωτη εργασία. Πρόκειται για μια εξέλιξη που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την προσπάθεια κυβέρνησης-ΕΕ για πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας εις βάρος των εργαζομένων και των μικρών ΕΒΕ. Οι ενορχηστρωμένες προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας, ντύνοντας αυτό το αντιδραστικό εγχείρημα και με το μανδύα της «ανάδειξης του πολιτισμού», δεν μπορούν να κρύψουν τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν αυτές οι ανατροπές στη ζωή του λαού μας.

Για να δούμε ποιος κέρδισε τι κέρδισε και ποιος έχασε.

Σίγουρα μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς ήταν οι μεγάλες αλυσίδες που φαίνεται ότι είχαν και τον περισσότερο κόσμο.
Έχασαν οι εργαζόμενοι που δούλεψαν απλήρωτες υπερωρίες, οι οποίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ούτε καν σε ρεπό δεν θα δοθούν. Άρα πέρα από την όποια αύξηση του τζίρου των μεγάλων αλυσίδων κέρδος τους είναι και η πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Για τους μικρούς επαγγελματίες στη καλύτερη περίπτωση ο τζίρος τους ήταν τέτοιος που κάλυψε τα έξοδα των παραπανίσιων ωρών που είχαν ανοιχτά τα καταστήματα τους. Φθάνει όμως αυτό για να καλύψει τη χασούρα των υπολοίπων 364 ημερών; Όχι βέβαια. Ο τζίρος των καταστημάτων όλο και περισσότερο θα πέφτει όσο οι εργαζόμενοι γίνονται πιο φτηνοί, όσο περισσότερο πέφτει η αγοραστική τους δύναμη. Η λύση δεν είναι να είναι τα μαγαζιά ανοιχτά ως τα χαράματα καθώς αυτό που λείπει από τους εργαζόμενους δεν είναι ο χρόνος αλλά τα χρήματα. Η απελευθέρωση του ωραρίου που ξεκίνησε με την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις και εκτοπίζοντας τους μικρούς επαγγελματίες από την αγορά. Μακροπρόθεσμα λοιπόν θα έχουν χασούρα από τις «ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ» που θα ακολουθήσουν.

Η μόνη ορατή λύση είναι η συμπόρευση με το σωματείο μας και το σωματείο των αυτοαπασχολουμένων - ΕΒΕ που έχουν σαφή ταξικό προσανατολισμό και στην πράξη έχουν αντιπαλέψει και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας αλλά και την απελευθέρωση του ωραρίου. Ο Εμπορικός Σύλλογος εκφράζει τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων, της κυβέρνησης και της ΕΕ. Πρέπει επομένως οι μικροί επαγγελματίες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να τελειώνουν με αυτόν.

Οι εργαζόμενοι, οι μεγάλοι χαμένοι της χτεσινής βραδιάς (31/7/2014), πρέπει και αυτοί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποιος ευθύνεται για την απληρωσιά την εντατικοποίηση της εργασίας, τα χαράτσια, τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, την περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, το χάλι που υπάρχει με τις συμβάσεις, το τσάκισμα γενικά κάθε εργατικού δικαιώματος. Να σκεφτούν ποιοι έχουν βάλει πλάτη για να περάσει η κατάργηση της Κυριακής αργίας και η απελευθέρωση του ωραρίου ποιοι είναι αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια υπονομεύουν τους αγώνες μας και τώρα καλούν το λαό να παλέψει για μια «αριστερή» κυβέρνηση που θα στηρίζει τους δήθεν «σωστούς επιχειρηματίες». Όλοι μαζί παλεύουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας. Για την οποία κρίση δεν ευθύνεται ο λαός αλλά τα κέρδη του καπιταλισμού, οι μεγάλες αλυσίδες που ακόμα και μέσα στην κρίση αυγατίζουν τα κέρδη τους και φροντίζουν έτσι ώστε οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να μείνουν χωρίς ίχνος δικαιώματος, σκλάβοι του 21ου αιώνα.