Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τις απολύσεις καθαριστριών στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας

Η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχει αποθρασύνει τις πολυεθνικές και τη μεγαλοεργοδοσία, έχοντας στόχο τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους.

Η εταιρία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, η ISS, είναι μια πολυεθνική που έχει αναλάβει την καθαριότητα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Αυτή η εταιρεία δεν αρκέστηκε μόνο στο πετσόκομμα των μισθών. Συγκριτικά με τη σύμβαση που ίσχυε το 2009 ο κατώτερος βασικός μισθός της ανειδίκευτης ήταν 864€ ενώ σήμερα με το ζόρι φθάνει τα 460 ευρώ. Η εργοδοσία της ISS έχει κερδίσει πολλαπλά από την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Πουλάει ακριβά στο δημόσιο νοσοκομείο τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι της προς δόξα της κερδοφορίας της επιχείρησης.

Σήμερα βαράει «στο ψαχνό», με στόχο την απαλλαγή της από πρωτοπόρους εργαζόμενους και προχωρώντας σε εκδικητικές και τρομοκρατικές απολύσεις δύο καθαριστριών.

Συγκεκριμένα η μία από τις δύο εργαζόμενες απολύθηκε γιατί πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανάκλησης απόλυσης συναδέλφισας της το Νοέμβρη του 2013 και η δεύτερη γιατί ζήταγε να γίνουν συγκεκριμένα τα καθήκοντα των καθαριστριών.

Η πιο πάνω επιχείρηση εκδικητικά και τρομοκρατικά επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να σταματήσει την όποια προσπάθεια γίνεται οργάνωσης των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους κόντρα στις επιλογές της ΕΕ, του ΣΕΒ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ενάντια στην εκμετάλλευση των εργαζομένων για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Όπως μας καταγγέλθηκε από τις εργαζόμενες, υπάρχουν χώροι στους οποίους η καθαρίστρια και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί δεν πρέπει να έρθουν  σε επαφή με άλλους χώρους, γιατί θα μεταφέρει τα μικρόβια από τη μία κλινική στην άλλη. Η εταιρεία καθαρισμού όμως δεν προσλαμβάνει περισσότερους εργαζόμενους και δεν παρέχει εργαλεία αποκλειστικά για τις ανάγκες καθαρισμού κάθε κλινικής. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και τραγική με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Εκτός από την εταιρεία καθαρισμού ευθύνες έχει και η διεύθυνση του Νοσοκομείου που δεν ελέγχει την κατάσταση. Παραπέρα ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις, που παρέδωσαν στους ιδιώτες έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η καθαριότητα στους δημόσιους χώρους (Αεροδρόμια, Υπηρεσίες, Πανεπιστήμια) πολύ δε περισσότερο στα Νοσοκομεία.

Ζητάμε

Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις.
Έξω οι εταιρείες από το νοσοκομείο