Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Συνεχείς οι επαφές κυβέρνησης - τρόικα για 1,3 δισ. ευρώ νέα σκληρά μέτρα

Τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη που κατατίθεται ο νέος προϋπολογισμός, θα συνεχίζονται οι επαφές κυβέρνησης – τρόικας για τα νέα σκληρά μέτρα προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014, με τις δύο πλευρές να το προσδιορίζουν πλέον στο 1,3 δισ. ευρώ.

Μετά τις επαφές της Δευτέρας, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως οι διαπραγματεύσεις «έχουν πάρα πολύ δρόμο ακόμη». Στην πρωινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας, διότι η κυβέρνηση επιδιώκει ποσό περίπου 800 εκατ. ευρώ να εξοικονομηθούν από τις νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Σημαντικό πόσο θα προκύψει και από τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο με την εφαρμογή παντού του νέου μισθολογίου, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανισθούν και μέτρα - έκπληξη στα οποία η κυβέρνηση ούτε σαν διαρροή δεν έχει αναφερθεί.

Μετά το νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προκύπτει κενό περί των 250 εκατ. ευρώ από τα 2,9 δισ. ευρώ που προσυπολογίζονται να εισπραχθούν. Ωστόσο η τρόικα αμφισβητεί το ποσό θεωρώντας ότι είναι κοντά στα 350 εκατ. ευρώ και ζήτησε να μάθει πως θα καλυφθεί και η κυβέρνηση διαρρέει πως θα γίνει ισόποση περικοπή στις δαπάνες του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων.


Ξεπάγωμα πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις;

Κοντά σε συμφωνία για τους πλειστηριασμούς και τις επαγγελματικές μισθώσεις είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης με την τρόικα, όπως διαφάνηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ο Κωστής Χατζηδάκης.

Πηγές του Υπουργείου ανέφεραν πως για τους πλειστηριασμούς «συζητήσαμε επί γενικών αρχών. Η τρόικα δεν ανοίγει θέμα ανατροπής των πάντων. Προκύπτει ότι δεν θίγει ζητήματα που να αφορούν τις ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες».

Συνεπώς η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι η συμφωνία θα προβλέπει ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας με ασφαλιστικές δικλείδες μόνο για φτωχούς και εξαθλιωμένους.

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων εντάσσεται η διαρροή από την κυβέρνηση πως η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης στη συζήτηση με την τρόικα συνέδεσε το θέμα των πλειστηριασμών με τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησης.

Οι πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης διέρρεαν πως στους εκπροσώπους των δανειστών ειπώθηκε ότι οι πλειστηριασμοί «είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται η κυβέρνηση. Και κοινωνικά και πολιτικά έχουμε ιδιαίτερο λόγο για να είμαστε ευαίσθητοι. Αυτό που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να περνά από τη Βουλή».

Προς απελευθέρωση οι επαγγελματικές μισθώσεις 

Φαίνεται επίσης πως κοντά σε συμφωνία είναι κυβέρνηση – τρόικα για τις επαγγελματικές μισθώσεις. Οι δύο πλευρές συμφωνούν σε πλήρη απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων και προστασία μόνο των παλιών.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης, «η τρόικα έκανε ένα βήμα πίσω. Δέχονται οι όποιες αλλαγές γίνουν να αφορούν τις νέες συμβάσεις. Οι παλιές δέχονται να μείνουν μέχρι τη λήξη τους. Ωστόσο, ζητούν την πλήρη απελευθέρωση».

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Δευ, 18/11/2013 - 19:51
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 18/11/2013 - 20:34