Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση "Μαρινόπουλος" να γίνου πρωταγωνιστές των εξελίξεων


Συναδέλφισσες-  Συνάδελφοι

Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύονται άρθρα που κάνουν λόγο για πιθανή αίτηση υπαγωγής του Μαρινοπούλου στο άρθρο 99 ή 106Β του πτωχευτικού κώδικα. Παρουσιάζουν την πολυδιαφημιζόμενη συμφωνία Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη να βρίσκεται στον αέρα, τους προμηθευτές να ζητούν την ικανοποίηση των απαιτήσεων τους με διαταγές πληρωμών και απειλές κατασχέσεων.

Η κατάσταση που παρουσιάζεται δεν μας προκαλεί έκπληξη. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μεγάλη ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον της Μαρινόπουλος ΑΕ, διότι έχουν προηγηθεί μειώσεις μισθών και κόψιμο των επιδομάτων, κλεισίματα καταστημάτων, που συνοδεύτηκαν με μαζικές απολύσεις συναδέλφων, καθυστερήσεις αλλά και τμηματική καταβολή μισθών. 

Όλο αυτό το διάστημα, η εργοδοσία μέσω των μηχανισμών της, τα στελέχη και τους διευθυντές καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό, όπως συνεχίζει και κάνει με βάση την τελευταία ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Εφησυχασμό που δεν πατάει πουθενά αλλά αντιθέτως δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία διότι υπάρχει εμπειρία και μνήμη του πρόσφατου παρελθόντος, που ενώ παρουσίαζαν σχέδιο αναδιάρθρωσης δήθεν για την ανάπτυξη της εταιρίας, απέλυαν μαζικά εργαζόμενους!

Η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη παρουσιάστηκε σαν χρυσή ευκαιρία, αξιοποιήθηκε για να καλλιεργηθεί η λογική του καλού εργοδότη, που θα σώσει την εταιρία μαζί και τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα η εταιρία ζητούσε από τους εργαζόμενους να μειώσουν τις απαιτήσεις τους, να μην διεκδικούν, γιατί η δουλεία δεν πάει καλά κ.λπ.

Δε μπορούμε να προβλέψουμε με βάση τις μέχρι σήμερα εξελίξεις ποιο θα είναι τελικά το μέλλον της εταιρίας. Μπορούμε όμως με βεβαιότητα να πούμε πως σε κάθε περίπτωση θα επιχειρηθεί να φορτωθούν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, με νέες απολύσεις, με νέα επίθεση στα δικαιώματά τους.

Πλέον είναι φανερό ότι τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι επιχειρηματίες, όταν αυτές δεν ικανοποιούν τη δίψα τους για κέρδος. Τα παραδείγματα έχουν αρχίσει και γίνονται πολλά. Η Ηλεκτρονική, η PYRSOS, το ξενοδοχείο Ledra  αλλά και στον τόπο μας τα Sconto, το υποκατάστημα των Public στο Σολάρι και άλλες δεκάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο πετώντας στο δρόμο της ανεργίας εκατοντάδες εργαζόμενους.

Οι κατηγορίες πως τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι αγώνες και διεκδικήσεις των εργαζόμενων, χρεοκόπησαν. Τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι επιχειρηματίες, όταν δε βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις, όταν μεταφέρουν τα κεφάλαια τους σε άλλους κλάδους (π.χ. όμιλος Λιμπάντζη-Sconto) προσβλέποντας σε μεγαλύτερη κερδοφορία.

Το Σωματείο μας έγκαιρα είχε ενημερώσει, για τον χαρακτήρα των εξελίξεων στην επιχείρηση, δήλωνε πως οι ανάγκες της εταιρείας με τις ανάγκες των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετες και ασυμβίβαστες. Ότι οι εργαζόμενοι πλήρωσαν με αιματηρές θυσίες την ανάπτυξη της εταιρείας και τα χρόνια της υψηλής κερδοφορίας της και την εποχή της κρίσης. Ότι στο βωμό του κέρδους και των ανταγωνισμών των μεγάλων επιχειρήσεων θυσιάζονται οι ζωές και το μέλλον των εργαζομένων. 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Στη επίθεση εργοδοσίας – κυβέρνησης απαντάμε με οργάνωση σε κάθε κατάστημα με δημιουργία επιτροπής αγώνα, σε συνεργασία με το ταξικό μας Σωματείο, τις λαϊκές επιτροπές σε κάθε γειτονιά, τα σωματεία όσων κλάδων σχετίζονται με τον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ ( ξενοδοχεία, τρόφιμα). 

Η εργοδοσία έχει σύμμαχο την σημερινή κυβέρνηση που νομοθέτησε τη ζούγκλα και την ονόμασε παράδεισο, την «δίκαιη ανάπτυξη» που θα οικοδομηθεί πάνω στην αύξηση της εκμετάλλευσης και τις εξαθλίωσης των εργαζόμενων. 

Η εργοδοσία έχει επίσης σύμμαχο τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό παλιό και νέο, όπως την πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου του Μαρινόπουλου, που καλλιεργεί την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, την απαξίωση τις συνδικαλιστικής δράσης.  Με την στάση της έχει βοηθήσει  τα σχέδια της εργοδοσίας, από κοινού καλλιεργούν κλίμα αναμονής και εφησυχασμού στους εργαζόμενους.  

Το Σωματείο μας έκανε και συνεχίζει να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να οργανώσει και να δυναμώσει την πάλη των εργαζομένων. Μόνο οι εργαζόμενοι παίρνοντας την υπόθεση στα δικά τους χέρια μπορούν να σταματήσουν οποιαδήποτε εξέλιξη. Μπορούν και έχουν την δυνατότητα να γίνουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, γιατί αφορούν την ζωή τους, το μέλλον τους, την ζωή των παιδιών τους. Είμαστε χιλιάδες, έχουμε την δυνατότητα, έχουμε την πείρα να παρέμβουμε, να τους σταματήσουμε, να διεκδικήσουμε όλα όσα μας έκλεψαν τα χρόνια της κρίσης, να ανοίξουμε την προοπτική για έναν άλλο δρόμο που θα εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες!


Τώρα χωρίς καμία καθυστέρηση

Να οργανωθεί ο αγώνας για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων!