Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Παγκόσμια ημέρα για τους πρόσφυγες: Κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα των ξεριζωμένων: Ρεκόρ 20ετίας η αύξηση των προσφύγων

Η συνεχής όξυνση των ιμπεριαλιστικών πιέσεων και επεμβάσεων σε νευραλγικές περιοχές του πλανήτη, κυρίως σε Μέση Ανατολή, ανατολική Αφρική και Κεντρική Ασία, πολλαπλασιάζουν δραματικά τον αριθμό των προσφύγων διεθνώς με αποτέλεσμα μόνον μέσα στο 2012 να εγκαταλείψουν εστίες και πατρίδες πάνω από 7.500.000 άνθρωποι.

Τα τελευταία στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, (όπου δεν συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες για τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων από τη Συρία που δημιουργήθηκαν φέτος) είναι χαρακτηριστικά, αφού διαπιστώνεται αριθμός-ρεκόρ του αριθμού των προσφύγων διεθνώς από το 1994. Το 55% των προσφύγων προέρχεται μόλις από πέντε χώρες, (Αφγανιστάν, Συρία, Σομαλία, Ιράκ και Σουδάν), ενώ νέες εστίες προσφύγων δημιουργούνται σε Μάλι, ΛΔ Κονγκό, Ν. Σουδάν και Αιθιοπία.

Ο επικεφαλής του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα δημιουργείται τουλάχιστον ένας πρόσφυγας και ότι ως το τέλος του 2012 ο αριθμός των ξεριζωμένων προσφύγων ήταν πάνω από 45.200.000 άτομα σε σχέση με τα 42.500.000 που ήταν στο τέλος του 2011.

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης

Με αφορμή τον «εορτασμό» σήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Η σημερινή ημέρα ξημερώνει, βρίσκοντας για άλλη μια χρονιά εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες, θύματα του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, να "γιορτάζουν", θαλασσοπνιγμένοι στα σαπιοκάραβα, βιώνοντας ανείπωτες κακουχίες στα καραβάνια της μεγάλης φυγής, φυλακισμένοι απάνθρωπα σε στρατόπεδα και μπουντρούμια, προσπαθώντας να γλιτώσουν από την κόλαση των πολέμων, των βασανιστηρίων και των κατατρεγμών, σε μια περίοδο μάλιστα που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ανοίγουν νέα μέτωπα επεμβάσεων και πολέμων, όπως στη Συρία και αλλού.

Ειδικά στη χώρα μας, οι πρόσφυγες θα "γιορτάσουν" τη μέρα τους άλλοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (στην Αμυγδαλέζα, την Κόρινθο και αλλού) και τα αστυνομικά κρατητήρια, όπου βρίσκονται στοιβαγμένοι για μήνες χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, άλλοι περιφερόμενοι άστεγοι και νηστικοί στους δρόμους στο έλεος της Αστυνομίας και των ρατσιστικών συμμοριών, άλλοι περιμένοντας μάταια για μήνες έξω από την Υπηρεσία Ασύλου για να υποβάλουν το αίτημά τους και άλλοι αναζητώντας απεγνωσμένα τρόπους να συνεχίσουν την οδύσσειά τους σε άλλες χώρες της ΕΕ που είναι ο προορισμός τους. Ακόμη χειρότερα, οι πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία, αντιμετωπίζοντας το πογκρόμ των προσαγωγών, συλλήψεων, ενεργοποίησης διαδικασιών έκδοσης που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η ελληνική κυβέρνηση σε ξεδιάντροπη συνεργασία με την τουρκική, μέχρι και απαγωγών και παράδοσής τους στο τουρκικό καθεστώς, όπως συνέβη με την περίπτωση του Μπολούτ Γεϊλά.

Φυσικά, κροκοδείλια δάκρυα θα χυθούν και φέτος - παγκόσμια και στη χώρα μας - για το προσφυγικό δράμα, σε δηλώσεις και παράτες, από αυτούς που στηρίζουν ή ανέχονται το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, δηλαδή τη μήτρα που το γεννάει. Από αυτούς που συνδιαμορφώνουν ή εξωραΐζουν την αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, όπως τους νέους Κανονισμούς που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και τη Συνθήκη Σένγκεν, που κλιμακώνουν το κυνηγητό και περιορίζουν ασφυκτικά τα δικαιώματα των προσφύγων.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους, τους νέους, τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, να αξιοποιήσουν και τη σημερινή συμβολική ημέρα, για την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών του σύγχρονου μαζικού ξεριζωμού των λαών και την καταγγελία των ενόχων, να τη μετατρέψουν σε ημέρα-εφαλτήριο για νέους αγώνες κατά του συστήματος της εκμετάλλευσης, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Να διεκδικήσουν πιο αποφασιστικά άμεσα μέτρα ανακούφισης των προβλημάτων τους. Συγκεκριμένα:

-Την παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας, με γρήγορες και αξιόπιστες διαδικασίες, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, στους διωκόμενους από αντιδραστικά-αυταρχικά καθεστώτα.

-Την άμεση κατάργηση της ευρωενωσιακής και ελληνικής νομοθεσίας που επιτρέπει τη φυλάκιση των προσφύγων όπως και των μεταναστών χωρίς χαρτιά μέχρι 18 μήνες.
-Την άμεση παύση του πογκρόμ διώξεων κατά των προσφύγων από την Τουρκία, που έχει εξαπολύσει η ελληνική κυβέρνηση.

-Τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους μετανάστες/πρόσφυγες έχουν τελικό προορισμό άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, απειθαρχώντας στη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ.

-Τη δημιουργία ανοιχτών προσωρινών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, με πρόσβαση σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν νομική αρωγή, αντί για την άδικη και απάνθρωπη φυλάκισή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αστυνομικά κρατητήρια.

-Την παύση των απαράδεκτων αστυνομικών επιχειρήσεων σε βάρος ανυπεράσπιστων μεταναστών και προσφύγων, όπως ο Ξένιος Ζευς κλπ.

-Την απομάκρυνση του ΦΡΟΝΤΕΞ από την Ελλάδα που εκτός από την κατασταλτική δράση του, με την παρουσία του υπονομεύονται κυριαρχικά δικαιώματα.

-Την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως η εξελισσόμενη στη Συρία, την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και δυνάμεις κατοχής σε άλλες χώρες».

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Πέμ, 20/06/2013 - 09:10

Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 20/06/2013 - 11:34