Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Θριαμβολογούν για να κρύψουν τη γύμνια τους!

Το θράσος, ο εμπαιγμός και η υποκρισία της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας ξεπερνάει κάθε προηγούμενο! Όλες αυτές τις ημέρες έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τις ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα του ΓΝΚ, ως θρίαμβο, ως το νέο «success story» της διοίκησης, εφάμιλλο, θα μπορούσε να πει κανείς, εκείνου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ανάπτυξής τους, που… ήρθε και που όλοι τη βιώνουμε στο πετσί μας…!

Ο «θρίαμβος» λοιπόν αυτός πάει χέρι-χέρι με την απόλυση 21 εργαζόμενων στην καθαριότητα του ΓΝΚ, περισσότερων δηλαδή από τους μισούς παλαιούς εργαζόμενους στο αυτό το πόστο (το τελευταίο διάστημα εργάζονταν 37 άτομα). Η πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, με μικρά παιδιά που πραγματικά δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα επιβίωσης. Και ενώ γίνονται αυτές οι απολύσεις, ο αριθμός που προσλαμβάνεται με τις ατομικές συμβάσεις είναι κατά πολύ μικρότερος από τις πραγματικές ανάγκες του Νοσοκομείου. Αρκεί μόνο να θυμίσουμε πως πριν από λίγα χρόνια εργάζονταν 63 άτομα στην καθαριότητα, αριθμός και πάλι κατώτερος των αναγκών…! Ενώ λοιπόν η ανάγκη του Νοσοκομείου για καθαριότητα είναι συνεχής και ενώ χρειάζονται πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι από αυτούς που έχουν προσληφθεί με οποιαδήποτε σύμβαση μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχουν έμπειροι εργαζόμενοι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που προσλαμβάνονται με τις ατομικές συμβάσεις εντούτοις και απολύσεις γίνονται και θέσεις εργασίας παραμένουν κενές…!

Ο «θρίαμβος» αυτός πάει χέρι-χέρι με την προσπάθεια της διοίκησης να παρουσιαστεί ως εκείνη που αντιπαρατίθεται στους εργολάβους… Η αλήθεια είναι πως όλο το προηγούμενο διάστημα, με τη στήριξη και της διοίκησης του ΓΝΚ, ο εργολάβος είχε ξεσαλώσει σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο πως όταν ως Σωματείο αποκαλύπταμε αυτές τις καταστάσεις (κλοπή δεδουλευμένων, τρομοκρατία, εκδικητικές απολύσεις κ.ά.) και οργανώναμε τους εργαζόμενους, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, βρίσκαμε απέναντί μας πέρα από τον εργολάβο και την ίδια τη διοίκηση του ΓΝΚ, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα ίδια επιχειρήματα και μεθοδεύσεις εναντίον μας…! Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, η διοίκηση του ΓΝΚ ανανέωνε τη μία σύμβαση μετά την άλλη στον εργολάβο, με πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ ο τελευταίος δεν πληρούσε ούτε καν τους τυπικούς όρους, που αναφέρονταν στις μεταξύ τους συμβάσεις!

Ο «θρίαμβος» αυτός πάει χέρι-χέρι με τη νέα μορφή ομηρίας των εργαζόμενων που προσλήφθηκαν με τις ατομικές συμβάσεις, καθώς οι συμβάσεις αυτές δε μπορούν να ξεπεράσουν τους 24 μήνες σε διάρκεια ενώ παράλληλα ο ίδιος ο νόμος για αυτές απαγορεύει τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου… Έτσι, η δήλωση του διοικητή του Νοσοκομείου ότι στόχος του είναι να μετατρέψει τις συμβάσεις αυτές σε μόνιμες, αποτελεί ξεκάθαρη κοροϊδία και εμπαιγμός των εργαζόμενων. Παράλληλα, μόνο ως κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δήλωσή του, ότι θα μονιμοποιηθούν «όταν το νομοθετήσει η κυβέρνηση…»! Όλοι γνωρίζουμε ότι όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις -και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-  παίρνουν αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, το ένα πάνω στο άλλο, με στόχο να φέρουν την πολυπόθητη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες ανάκαμψη-ανάπτυξη, ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης αυτής είναι η λήψη και νέων μέτρων ενώ ήδη έχουν συμφωνηθεί μέτρα μέχρι το 2060!!! Αυτό λοιπόν που τους λέει είναι να κάνουν υπομονή μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία ή τουλάχιστον μέχρι μετά το 2060…! Σίγουρα πάντως μέχρι τότε θα βρεθούν και αυτοί οι εργαζόμενοι στην ανεργία!!! Παράλληλα, με τις συμβάσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για της Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), δηλαδή για μια άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης και προώθησης των ελαστικών μορφών εργασίας. Ταυτόχρονα, ερώτημα παραμένει και το κάθε πότε θα καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζόμενων, καθώς συνδέονται με τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου και άρα όταν δεν υπάρχουν χρήματα, δε θα καταβάλλονται οι μισθοί, με αποτέλεσμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι. Αυτό εξάλλου δείχνει η εμπειρία και από άλλα νοσοκομεία της χώρας, εκτός βέβαια αν το Νοσοκομείο της Κέρκυρας αποτελέσει την εξαίρεση…!!!

Όλη λοιπόν αυτή η θριαμβολογία γίνεται για να αποκρύψουν από τους εργαζόμενους και ολόκληρο τον κερκυραϊκό λαό την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν κατ’ εντολή της κυβέρνησης. Μια πολιτική που και σε αυτόν το χώρο προωθεί την ανακύκλωση της ανεργίας, την περαιτέρω μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, τη μισοδουλειά, τα μισοδικαιώματα, τη μισοζωή!!! Είναι η ίδια πολιτική που θεωρεί την «κοινωνική ισότητα» αντίθετη με την ανθρώπινη φύση, που θεωρεί την απληρωσιά, τη μιζέρια, τα εργατικά ατυχήματα-δυστυχήματα ως στοιχείο και γνώρισμα του ανθρώπου!!!

Επειδή λοιπόν το θράσος τους είναι μεγάλο, δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας, να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΚ, με όποια μορφή και αν αυτός εκφράζεται, να μην πιστέψουν τις ανέξοδες και αδιέξοδες υποσχέσεις της διοίκησης του ΓΝΚ και του εργολάβου και να περάσουμε στην αντεπίθεση διεκδικώντας σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Στο αδιέξοδο που σπρώχνουν τους εργαζόμενους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η λύση είναι ο αγώνας για:

  • Πρόσληψη από το ΓΝΚ και απορρόφηση όλων των εργαζόμενων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα-Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους, καθώς και νέες αντίστοιχες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του
  • Να φύγουν τα συνεργεία-εργολαβικές εταιρίες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία
  • Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων
  • Ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε τα χρόνια της κρίσης