Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα νέα σκληρά μέτρα

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση αναμένεται να ακολουθήσει «διαδικασίες εξπρές», με πρόσχημα την ανάγκη έγκαιρης εκταμίευσης της δόσης.

Το νομοσχέδιο είναι πολύ πιθανό να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έως το βράδυ της Κυριακής, ώστε να μην υπάρχει εκκρεμότητα στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup την 1η Απρίλη. Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τρία άρθρα -ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις όπως τα μέτρα του ΟΟΣΑ και ένα για τις φορολογικές αλλαγές.

Εκτός από τις ήδη γνωστές διατάξεις, είναι πολύ πιθανό, το νομοσχέδιο να στρώσει το έδαφος για τη λήψη νέων αντιασφαλιστικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα του τύπου, θα προβλέπει τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Άλλωστε η νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργήσει τρύπα 800 εκατομμυρίων ευρώ που θα καλυφθεί από τους ασφαλισμένους, ενώ ήδη έχει διαρρεύσει σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για νέα ενοποίηση ταμείων.


Ούτως ή άλλως, η πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα προβλέπει ότι μετά τις εκλογές θα ληφθεί ένας νέος γύρος σκληρών μέτρων, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων. Για τις τριετίες η κατάργησή τους θα γίνει με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας αφού θα πάψουν να ισχύουν στην περίπτωση της πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι παρά τις ενστάσεις για το γάλα, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. «Είμαι βέβαιος πως μόλις έχουν όλες τις λεπτομέρειες οι βουλευτές θα πειστούν για την ορθότητα της αλλαγής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου θα ενημερώσει σήμερα Δευτέρα το Eurogroup Working Group για την συμφωνία με την τρόικα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει το νέο κύμα βαρβαρότητας, δίνοντας υποσχέσεις για τη διανομή φιλοδωρημάτων, από το πρωτογενές πλεόνασμα που δημιούργησε η αφαίμαξη του λαού. Σε δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Αντ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι «η πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα αναγνωρίζει με τον πιο επίσημο τρόπο τις επιτυχίες της Ελλάδας και στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην εφαρμογή σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Εντός της ημέρας έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η ειδική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει τα κριτήρια για τα ψίχουλα του «κοινωνικού μερίσματος» που θα δοθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Πηγή: 902.gr
Δημοσίευση: Δευ, 24/03/2014 - 11:06